Two / Kettő

Öt fesztivállal csatlakozik Győr a Színházi Olimpiához

Húsvéttól Szent Iván éjjeléig a világszínház ünnepi találkozópontjává válik hazánk: 58 ország, 400 társulata 750 előadással és 7500 fellépővel érkezik Magyarországra a 10. Színházi Olimpia keretében. A legtöbb előadást, Budapest után Győrben rendezik meg. 

Győri szervezőként és befogadóként is komoly szerepet vállal a következő hónapokban az év legnagyobb színházi eseményének lebonyolításában.

A Kolibri Színház által szervezett Patchwork Fesztiválnak, azaz a Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Fesztiválnak a Győri Nemzeti Színház ad otthont április 17-23 között.

“Az olimpia történetében először lesznek kiemelten gyermek és ifjúsági előadások, összesen nyolc különböző országból. Ez egy unikális lehetőség, hogy a magyartól merőben eltérő színházi gondolkodással találkozzon a fiatal publikum. A produkciókat újszerű formanyelv, őszinteség, nyitottság, áradó energia és magas művészi színvonal jellemzi – fogalmazott Gyevi-Bíró Eszter a Kolibri Színház képviseletében.

Klasszikus irodalmi alkotások színpadi adaptációi mellett táncszínházi és mozgásszínházi előadásokkal, közösségi élményen alapuló részvételi színházzal, látványszínházi és bábelőadásokkal is találkozhat a közönség. Ausztráliából, Dél-Koreából és számos európai országból érkeznek társulatok.

Bakos-Kiss Gábor bejelentette, hogy június 7–11. között rendezik meg hagyományteremtő szándékkal az I. Duna Színházi Fesztivált, ahol vendégül látják a Győrhöz hasonló léptékű városok színházait, Ingolstadttól Ruszéig.

“Szeretnénk a művészeten keresztüli összetartozást hirdetni, összehívva a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat. A fesztivál, elképzeléseink szerint, egy találkozási pont, egy közös narratíva helyévé válna. A Baden-Baden-i Feketeerdő forrásától, egészen a Fekete-tengerbe való érkezéséig. A Duna tíz országon folyik át, mindegyikük színes nemzeti, figyelemreméltó kulturális és színházi értékekkel van megáldva. Ez egyben természeti és kulturális csoda is, ezen keresztül szeretnénk megmutatni mitől vagyunk mások, mégis egyek” – fejtette ki a színházigazgató.

A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozó is kínál programokat Győrben.

“Április 19-én a Vaskakas Bábszínházban a „Határtalanul magyar” című program részeként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatóinak Weöres Sándor: Bennem a létra című kamaraelőadását tekinthetik meg az érdeklődők. 

A produkció előtt dr. Fűzfa Balázs rendhagyó irodalomórát tart Weöres Sándor költészetéről. Majd május 3-án a csehországi Drak Színház Georges Méliès utolsó trükkje című behatárolhatatlan műfajú, grandiózus előadását láthatja a közönség. Végül június 17-én a „Csepűrágók Világfesztiválja” elnevezésű ingyenes programon kiváló nemzetközi és magyar utcaszínházi, gólyalábas, és bábszínházi produkciók váltják majd egymást reggel 9-től este 9-ig a Radó-szigeten” – sorolta Kocsis Rozi.

A 18. Magyar Táncfesztivál két előadása is a Színházi Olimpiához kötődik “Az országos programsorozat égisze alatt két nemzetközi produkciót hozunk Győrbe. Az elsőt június 12-én láthatják a Szlovák Nemzeti Balett előadásában, ami egy négy produkcióból álló est lesz. Június 15-én pedig Koreából érkezik a győri színpadra csak nőkből álló táncegyüttes” – ismertette Velekei László. A táncfesztivál többi programjáról később adnak tájékoztatást.

Az Öt Templom Fesztivál is csatlakozik a programsorozathoz tematikus, szakrális színdarabokkal, amiket a templomterekben mutatnak be május 11-től.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!