Elkezdődött az amatőr színházi fesztivál Debrecenben

Javában zajlik a debreceni AITA/IATA Amatőr Színházi Fesztivál a Csokonai Fórumban. A 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett, egyhetes, június 19-én kezdődő eseményre csaknem hetven jelentkezőből 12 külföldi társulatot válogattak be.

A fesztivál időtartama alatt Csehország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Georgia, Japán, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Sri-Lanka, Szingapúr és Szlovákia társulatai látogatnak a cívisvárosba. A repertoár földrajzi, korosztályi és műfaji összetétele igen változatos: Sri Lankáról fizikai színház, Finnországból szocio-színház, Szingapúrból kísérleti táncdráma érkezett.

A társulatok a saját nyelvükön adnak elő, esetleg közvetítő angol nyelven. Felirat nincs, ami tükrözi a fesztivál szellemiségét: a nyelvek ismerete nélkül is megértjük egymás mondanivalóját. A magyar társulatok az off programban szerepelnek.

A meghívott előadásoknak Csokonai Fórum épülete ad helyet, az off programok több városi kulturális helyszínen zajlanak, például a DESz24 pince terme, valamint az Ady Endre Gimnázium Pódium terme. Minden előadás és program ingyenesen látogatható.

Ajánló a vasárnapig tartó programokból:

A georgiai Tbiliszi Állami Egyetemi Színház vidám történetekkel érkezik: igazi buffonéria, pantomim, egy olyan csapat előadásában, akik nagy biztonsággal tudnak rögtönözni, és könnyedén vonják be a játékba a közönséget.

A holland Hoosh Theater a Fészek című darabot mutatja be, amit az alkotók „punkos” előadásnak definiálták, ami a régi otthontól való elszakadásról szól, és arról, hogyan találjunk egy teljesen újat.

A Nam Hwa Opera (Szingapúr) Festett bőr című darabja kísérleti táncdráma dalokkal, élőzenével, drámai tánccal, míg a Vilnius University Drama Theatre (Litvánia) A nulladik óra  című előadásában főhős kitartóan keresi a helyét a háború utáni világban, ahol a mindennapok édenkertje már nem létezik.

A fesztivál előadásairól bővebben itt, itt és itt olvashat!

További cikkek
net_Olimpia_megnyito_eorifoto-8651
A 10. Színházi Olimpia egyik legemlékezetesebb pillanata az április 15-i megnyitó, és benne az Átmentem produkció volt. Interjú Fekete Péterrel, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatójával.
Frank Raddatz - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Antropocén színházműhely címmel rendeztek szakmai konferenciát június 9-én a Nemzeti Színházban, a 10. Színházi Olimpia keretében. A program két szervezőjét, Domokos Johannát és Frank Raddatzot kérdeztük.
Vidnyanszky
A 10. Színházi Olimpia mérlegének megvonására és a további tervek felvázolására kértük Vidnyánszky Attilát: az olimpia művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója magyaros vendégszeretetről, a világszínház javáról és az ünnep beteljesedéséről is beszélt.