Ezek az európai társulatok vesznek részt idén az AITA fesztiválján

A június 19-én kezdődő AITA/IATA Nemzetközi Amatőr Színházi Fesztivált idén a 10. Színházi Olimpia keretében rendezik meg: a fesztivál résztvevőinek bemutatását az európai társulatokkal zárjuk.

Theatre de la ronde (Franciaország): Baleseti helyszín

Dom, Fred és Yan egy légiszerencsétlenség helyszínén találkoznak, hogy tisztelegjenek eltűnt testvérük előtt. Rögtön kérdéseket tesznek fel maguknak: ismerték őt egyáltalán? Miért nem jött el ide az édesanyjuk? És egyáltalán kik ők valójában?

A bohózaton és mókás játékon alapuló abszurd szituációk garantálják az önfeledt mulatást a Baleseti helyszín című előadáson  június 20-án és 21-én a Csokonai Fórumban.

Theatre de la ronde: Baleseti helyszín

Multicultural theater Association RanKids, Voimavara-group (Finnország): Határok

Mi lenne, ha a világban nem létezne betegség, háború, félelem, kegyetlenség, éjszakai terror, határok? Ha nem lennének láncok, falak, viták az emberek között, s nem lenne gyűlölet?

A Határok című előadás konkrét és absztrakt falakat vizsgál nemzetek, közösségek és emberek között és nem kínál egyértelmű megoldásokat a közönségnek. Célja, hogy a történelem során már létrejött és a mai is folyamatban lévő szegregáció szintjének vizsgálatára ösztönözzön.

Az előadást – amelyet június 19-én és 20-án is láthatunk a Csokonai Fórumban – angol nyelvű, a dalok angol és finn nyelven mutatják be, más nyelvekkel fűszerezve, köztük arabbal és kínaival is.

Határok

Cristian Izzo (Olaszország): Komédiások a pestis idején! – egy régi-új történet

Az Komédiások a pestis idején! – egy régi-új történet című előadás a commedia dell’arte egy olyan epizódját mutatja be, amelyben a fekete halál, a pestisjárvány Európában való terjedésének idején álarcos komédiások a világot beutazva próbálták szakmájukat életben tartani.

Pulcinella és segédje, Picchio Pellecchia az Észak-Olaszországban kirobbanó dögvész elől menekülve, Franciaországba érkeznek, hogy XIV. Lajos, a Napkirály udvarában próbáljanak szerencsét. Többszöri kudarc után nekivágnak Európának: a komikusoknak ugyanis be kell járniuk az egész világot, hiszen a művészet a legjobb járvány, ami valaha is megfertőzte az emberiséget, és valahogyan életben is kell tartaniuk azt.

Christian Izzo társulatának előadását június 22-én 15 órakor láthatjuk a debreceni Ady Endre Gimnázium színpadán.

Cristian Izzo – fotó: John Marcantonio

Hoosh Theater (Hollandia): Fészek

A projekt elnevezése: Fészek. Egy punkos előadás, a régi otthontól való elszakadásról és arról, hogy találjunk egy teljes újat. Az előadást az időben és az önmagunkban való megrekedés meg a saját múltbéli tapasztalataink közötti párhuzamok inspirálták.

„Elszakadunk, kirepülünk, majd újra földet ér a lábunk. Fészek után kutatunk egy teljesen új környezetben. Ez egy olyan előadás, amelyben megpróbáljuk láthatóvá tenni azt, amire vágyunk – miközben  nem tudjuk, mi is az, amire vágyunk.” – olvasható az előadás szinopszisában.

A Hoosh Theater társulat tagjainak előadását – amelyet többek között Samuel Beckett drámáiból származó részletek felhasználásával alkottak meg – június 22-én és 23-én is láthatjuk a Csokonai Fórumban.

Vilnius University Drama Theatre (Litvánia): A nulladik óra

Milyen volt az az út hazafelé a háborús frontról? A megtalált otthon még mindig otthon? Wolfgang Borchert író szerint vajon az ilyen élmények utáni halál egész elviselhető lehet?

A nulladik óra szembesíti egymással a tragikus múltat és a jelent. Ebben a jelen időben a férfi nem tudja, merre menjen, és ott mi vár rá. A darab főhőse kitartóan keresi a helyét a háború utáni világban, ahol a mindennapok édenkertje már nem létezik.

A litván Vilnius University Drama Theatre amatőr művészei június 23-án és 24-is színpadra lépnek a Csokonai Fórumban.

Vilnius University Drama Theatre A nulladik óra

DISK Trnava (Szlovákia): Alamizsna

Az Alamizsna című előadás betekintést nyújt a belső érzékelés, a félelem, rögeszmék és a szorongás világába: az emberek akarva-akaratlanul egymásba botlanak, vigaszt keresnek egymásban, keresik egymás érintéseit. Sok nyomort, ugyanakkor nemességet is bemutat az előadás, megjelenik benne a gyűlölet, és még több szeretet.

Blahoslav Uhlár – a szlovák színház lázadójaként emlegetett rendező – darabját június 24-én és 25-én láthatjuk a Csokonai Fórum színpadán.

Szlovákia – DISK Trnava Alamizsna

A fesztiválon látható magyar előadásokról ide kattintva, az ázsiai társulatok előadásairól pedig ide kattintva  olvashat!

További cikkek
synergy logo
Bár a fesztivál Újvidéken jött létre, útja 2023-ban a magyarországi Színházi Olimpia évében Budapestre a Nemzeti Színházba vezetett, ahol a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, a MITEM keretében látható. A Fesztiválról Venczel Valentin gondolatait osztjuk meg.
cartea-lui-ruth-7
A Rúth könyve azoknak a fájdalmáról szól, akik a háború elöl menekülve, családjukat hátrahagyva új világba költöztek. A bukaresti Állami Zsidó Színház előadása október 2-án látható.
Comédie Francaise - fotó: Jan Versweyveld
Molière halhatatlan Tartuffe, avagy a képmutató című művének XIV. Lajos által cenzúrázott, háromfelvonásos változata kel életre a Comédie Francaise társulatának előadásában október 7-én este és október 8-án délután a 10. MITEM keretében.