Szlovákia - DISK Trnava Alamizsna

Fináléjához ért az amatőr színházi fesztivál Debrecenben

A június 19-25. között rendezett AITA/IATA Amatőr Színházi Fesztiválra a debreceni Csokonai Fórumban került sor. A 10. Színházi Olimpia keretében létrejövő fesztiválra csaknem hetven jelentkezőből 12 külföldi társulatot válogattak be.

A fesztivál időtartama alatt Csehország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Georgia, Japán, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Sri-Lanka, Szingapúr és Szlovákia társulatai látogattak a cívisvárosba. A repertoár földrajzi, korosztályi és műfaji összetétele igen változatos volt: Sri Lankáról fizikai színház, Finnországból szocio-színház, Szingapúrból kísérleti táncdráma érkezett.

A társulatok a saját nyelvükön adtak elő, esetleg közvetítő angol nyelven. Felirat nincs, ami tükrözi a fesztivál szellemiségét: a nyelvek ismerete nélkül is megértjük egymás mondanivalóját. A magyar társulatok az off programban szerepelnek.

A meghívott előadásoknak Csokonai Fórum épülete adott helyet, az off programok több városi kulturális helyszínen zajlottak, például a DESz24 pince terme, valamint az Ady Endre Gimnázium Pódium terme. Minden előadás és program ingyenesen.

A georgiai Tbiliszi Állami Egyetemi Színház vidám történetekkel érkezett: igazi buffonéria, pantomim, egy olyan csapat előadásában, akik nagy biztonsággal tudnak rögtönözni, és könnyedén vonják be a játékba a közönséget.

A holland Hoosh Theater a Fészek című darabot mutatta be, amit az alkotók „punkos” előadásnak definiálták, ami a régi otthontól való elszakadásról szól, és arról, hogyan találjunk egy teljesen újat.

A Nam Hwa Opera (Szingapúr) Festett bőr című darabja kísérleti táncdráma dalokkal, élőzenével, drámai tánccal, míg a Vilnius University Drama Theatre (Litvánia) A nulladik óra  című előadásában főhős kitartóan keresi a helyét a háború utáni világban, ahol a mindennapok édenkertje már nem létezik.

A fesztivál utolsó előadását egy szlovák társulat hozza június 25-én Alamizsna címmel. A fesztivál előadásairól bővebben itt, itt és itt olvashat!

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!