Négy – Fotó: Justyna Zadlo

Múlt és jelen, szín, hang és tér összhatása a Performing Poland előadásaiban

A Performing Poland projektje hét performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja talált ki és valósított meg: Anna Steller és Marcin Herich koreográfiáikban a múlt és jelen, a szín, hang és tér összhatását jelenítik meg a MITEM fesztivál meghívására, a Színházi Olimpia keretében.

Anna Steller: Transportation

Június 9-én 18 órakor lép színpadra Transportation című perfomance-ával Anna Steller táncos, performer és koreográfus, aki 1993 óta készít táncelőadásokat, performance-okat és különféle speciális helyszínekhez kötött előadásokat.

Performerként elsősorban az ’üzenet’ egyértelműségére, a radikális művészi megoldásokra koncentrál. Érdekli a páros munka, az eltérő érdeklődési körrel rendelkező alkotókkal való együttműködés, a művészeti területekről alkotott eszmecsere, amiből mindig valami új és friss minőség születik meg. A tánc- és előadóművészet interdiszciplináris tereit kutatja évek óta, hogy az igazán fontos tartalmakat és fogalmakat megértse és közölni tudja a közönség felé.

A 10. Színházi Olimpia keretében, az Artus Kortárs Művészeti Stúdió bemutatott előadásáról – amelyre jegyek ide kattintva még elérhetők – a következőket mondta:

„Richard Schechner kulturális antropológus meghatározása szerint a ’transportatio’ mint ’keresztülvitel’ egy olyan folyamat, melynek részeként az ember egy egészen speciális élmény részesévé válik, ami hatása alá vonja és megérinti őt, majd miután kilép belőle, ismét visszakerül a folyamat elejére.

A performance során a múlt eseményeivel és a jelen helyzetekkel kerülök viszonyba, megpróbálok más szemszögből közelíteni hozzájuk,

hogy megtapasztalhassak egy különlegesen egzaltált érzést, egyensúlyozva a valóság és a látszat határán, a transz állapotában, miközben egyszerre vagyok önmagam és lépek párbeszédre a közönséggel.”

Fotó: Justyna Zadlo

Marcin Herich: Négy

A szintén június 9-én, 20 órától látható Négy című tánc- és mozgáselőadás a két független színházi társulat, Teatr A Part és az Amareya Színház koprodukciója. A darabot a Teatr A Part alapító-igazgatója, Marcin Herich rendezte.

Négy című előadás színpadi kompozíciók sorozata: négy meztelen női performer, valamint a mozgás, tér, hang és fény együttes hatása határozza meg. – olvashatjuk a szinopszisban.

Négy performer, négy nő, négy ember, négy test. Japánban és Koreában a „négy” szó és a „halál” szó azonos hangzásúak. Az európai kultúrában a „négy” az emberi lény száma, az anyagot és az időbeli rendet szimbolizálja. Mint a négy sarkalatos erény, a négy évszak és a négy elem. Vagy az Apokalipszis négy lovasa. És négy különösen is telhetetlen dolog: a mélység, a nő méhe, a föld és a tűz.

A kizárólag felnőtteknek szóló előadásra jegyek még elérhetők, ide kattintva.

Fotó: Justyna Zadlo
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!