Négy – Fotó: Justyna Zadlo

Múlt és jelen, szín, hang és tér összhatása a Performing Poland előadásaiban

A Performing Poland projektje hét performance-t foglal magába, melyeket a Lengyelországban élő és alkotó művésznők új generációja talált ki és valósított meg: Anna Steller és Marcin Herich koreográfiáikban a múlt és jelen, a szín, hang és tér összhatását jelenítik meg a MITEM fesztivál meghívására, a Színházi Olimpia keretében.

Anna Steller: Transportation

Június 9-én 18 órakor lép színpadra Transportation című perfomance-ával Anna Steller táncos, performer és koreográfus, aki 1993 óta készít táncelőadásokat, performance-okat és különféle speciális helyszínekhez kötött előadásokat.

Performerként elsősorban az ’üzenet’ egyértelműségére, a radikális művészi megoldásokra koncentrál. Érdekli a páros munka, az eltérő érdeklődési körrel rendelkező alkotókkal való együttműködés, a művészeti területekről alkotott eszmecsere, amiből mindig valami új és friss minőség születik meg. A tánc- és előadóművészet interdiszciplináris tereit kutatja évek óta, hogy az igazán fontos tartalmakat és fogalmakat megértse és közölni tudja a közönség felé.

A 10. Színházi Olimpia keretében, az Artus Kortárs Művészeti Stúdió bemutatott előadásáról – amelyre jegyek ide kattintva még elérhetők – a következőket mondta:

„Richard Schechner kulturális antropológus meghatározása szerint a ’transportatio’ mint ’keresztülvitel’ egy olyan folyamat, melynek részeként az ember egy egészen speciális élmény részesévé válik, ami hatása alá vonja és megérinti őt, majd miután kilép belőle, ismét visszakerül a folyamat elejére.

A performance során a múlt eseményeivel és a jelen helyzetekkel kerülök viszonyba, megpróbálok más szemszögből közelíteni hozzájuk,

hogy megtapasztalhassak egy különlegesen egzaltált érzést, egyensúlyozva a valóság és a látszat határán, a transz állapotában, miközben egyszerre vagyok önmagam és lépek párbeszédre a közönséggel.”

Fotó: Justyna Zadlo

Marcin Herich: Négy

A szintén június 9-én, 20 órától látható Négy című tánc- és mozgáselőadás a két független színházi társulat, Teatr A Part és az Amareya Színház koprodukciója. A darabot a Teatr A Part alapító-igazgatója, Marcin Herich rendezte.

Négy című előadás színpadi kompozíciók sorozata: négy meztelen női performer, valamint a mozgás, tér, hang és fény együttes hatása határozza meg. – olvashatjuk a szinopszisban.

Négy performer, négy nő, négy ember, négy test. Japánban és Koreában a „négy” szó és a „halál” szó azonos hangzásúak. Az európai kultúrában a „négy” az emberi lény száma, az anyagot és az időbeli rendet szimbolizálja. Mint a négy sarkalatos erény, a négy évszak és a négy elem. Vagy az Apokalipszis négy lovasa. És négy különösen is telhetetlen dolog: a mélység, a nő méhe, a föld és a tűz.

A kizárólag felnőtteknek szóló előadásra jegyek még elérhetők, ide kattintva.

Fotó: Justyna Zadlo
További cikkek
net_Rajzoltunk_egy_koeltemenyt_2023_2
A 10. MITEM részeként október 2-án 18 órától nyílik kiállítás a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában, melynek keretében Magyarország rangos kortárs képzőművészei tisztelegnek alkotásaikkal Madách Imre főműve, Az ember tragédiája előtt.
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.