Madách Projekt: Egyiptom (forrás: SZFE)

Ők mutatják be a Madách projekt Egyiptom-színét

2023-ban, Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából, a 10. Színházi Olimpia keretében mutatják be Az ember tragédiáját tizenkét egyetem színészhallgatóinak közreműködésével. A Konstantinápoly– és a római szín előadóművészeinek bemutatása után a 4., egyiptomi szín szereplőivel folytatjuk a sort.

A kairóban működő Művészeti Akadémiát azzal a céllal hozták létre 1959-ben, hogy egységes művészeti felsőoktatási intézményként integrálja és koordinálja a különböző művészeti oktatási intézeteket.

Az egyetem kezdeti három intézete az idők során folyamatosan bővült, ma a film, zene és balett mellett színművészeti, népművészeti, művészetelméleti, gyermekművészeti és arab zenei intézete is van. 

A kairói Művészeti Akadémia 12 diákja saját anyanyelvén mutatja be Madách Imre Az ember tragédiája Egyiptom színét a Madách Projekt keretében június 23-án, a Hajógyári Szigeten.

Madách Projekt: Egyiptom (forrás: SZFE)

Ádám ifjú fáraó, minden dicsőség és hatalom az övé. Rabszolgák milliói piramist építenek neki, így remélve a halandóság legyőzését. Fáraóként úgy érzi: „Erősebb lett az ember, mint az Isten.”, vagyis hisz a dicsőségben, s abban, hogy maga irányíthatja sorsát. A dicsőséget szomjazza. Tróntermében egy rabszolga kiabálva menekül. Felesége, Éva sietve megy megmentésére, de már későn érkezik és a férfi meghal.

A fáraót megragadja az asszony hű szerelme és kérésére felszabadítja a piramison dolgozó rabszolgákat. Ekkor már értelmetlennek találja, amit milliók szenvedésével érhet el, s ez menti meg erkölcsileg, ez teszi képessé megérteni korábbi, önző dicsőségvágyának voltát. Megszünteti zsarnoki hatalmát, felszabadítja népét. A szín végén Ádámban megszületik a szabadságeszme, egy szabad állam, ahol minden ember egyenlő. Éva nemcsak morális tudatát, de érzelmeit is felébreszti, Ádám beleszeret.

Madách Projekt: Egyiptom (forrás: SZFE)
További cikkek
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.