Madách Projekt: Egyiptom (forrás: SZFE)

Ők mutatják be a Madách projekt Egyiptom-színét

2023-ban, Madách Imre születésének 200. évfordulója alkalmából, a 10. Színházi Olimpia keretében mutatják be Az ember tragédiáját tizenkét egyetem színészhallgatóinak közreműködésével. A Konstantinápoly– és a római szín előadóművészeinek bemutatása után a 4., egyiptomi szín szereplőivel folytatjuk a sort.

A kairóban működő Művészeti Akadémiát azzal a céllal hozták létre 1959-ben, hogy egységes művészeti felsőoktatási intézményként integrálja és koordinálja a különböző művészeti oktatási intézeteket.

Az egyetem kezdeti három intézete az idők során folyamatosan bővült, ma a film, zene és balett mellett színművészeti, népművészeti, művészetelméleti, gyermekművészeti és arab zenei intézete is van. 

A kairói Művészeti Akadémia 12 diákja saját anyanyelvén mutatja be Madách Imre Az ember tragédiája Egyiptom színét a Madách Projekt keretében június 23-án, a Hajógyári Szigeten.

Madách Projekt: Egyiptom (forrás: SZFE)

Ádám ifjú fáraó, minden dicsőség és hatalom az övé. Rabszolgák milliói piramist építenek neki, így remélve a halandóság legyőzését. Fáraóként úgy érzi: „Erősebb lett az ember, mint az Isten.”, vagyis hisz a dicsőségben, s abban, hogy maga irányíthatja sorsát. A dicsőséget szomjazza. Tróntermében egy rabszolga kiabálva menekül. Felesége, Éva sietve megy megmentésére, de már későn érkezik és a férfi meghal.

A fáraót megragadja az asszony hű szerelme és kérésére felszabadítja a piramison dolgozó rabszolgákat. Ekkor már értelmetlennek találja, amit milliók szenvedésével érhet el, s ez menti meg erkölcsileg, ez teszi képessé megérteni korábbi, önző dicsőségvágyának voltát. Megszünteti zsarnoki hatalmát, felszabadítja népét. A szín végén Ádámban megszületik a szabadságeszme, egy szabad állam, ahol minden ember egyenlő. Éva nemcsak morális tudatát, de érzelmeit is felébreszti, Ádám beleszeret.

Madách Projekt: Egyiptom (forrás: SZFE)
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!