La Baldufa: Zeppelin (forrás: labaldufateatre.com)

Bábosok, kortárs balett és örmény színház: ilyen volt a Színházi Olimpia Szegeden

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Idézzük fel, hogy zajlott az egyes vidéki városok színpadain 2023 legnagyobb színházi eseménysorozata! Mutatjuk a szegedi programokat.

Május 12-én, pénteken Kancsár Orsolyának, a Szegedi Pinceszínház ügyvezető igazgatójának nyújtották át jelképesen az olimpiai maszkot, amelyet a színház világnapján indított el Görögországból az Olimpia megálmodója, Theodórosz Terzopulosz. A csongrádi megyeszékhelyen azonban már április közepétől számtalan program közül válogathattak az érdeklődők.

Kövér Béla Bábszínház

Húsznál is több, magyar és külföldi vendégelőadás érkezett a szegedi Kövér Béla Bábszínházba április közepétől június végéig a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett Bábművészeti Világtalálkozóra. A szegedi bábosok három programsorozat apropóján látták vendégük a határon túli és külföldi művészeket.

A Figurák Háza programsorozat április 14-én Yael Rasooly izraeli bábművész Paper cut című előadásával indult, majd május 13-án a Határtalanul magyar program keretében a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata Történet a tálról és a kanálról című előadását láthatták a szegedi nézők.

A Szervusztok Pajtikák! szabadtéri láncfesztivál Szegeden május 27. és 29. között a Tengerhab Gyereknap elnevezésű hétvégével indult, amelyre 7 országból több mint 20 fellépő érkezett. A gyereknapi programok után még három hétvégén keresztül élvezhették az érdeklődők a minden korosztály számára összeállított kiváló előadásokat, utcaszínházat és koncerteket.

A Szervusztok Pajtikák! harmadik eseményeként megrendezett Maskarádé Napokon – amely egyben a bábszínház évadzáró hétvégéje is volt – hazai és külföldi művészek előadásaival várták a közönséget.

A La Baldufa Teatre Szegeden – fotó: Kuklis István

Szegedi Nemzeti Színház

Olaszországban a legjobb produkciónak járó elismeréssel méltatták az MM Contemporary Dance Company Ballad című előadását, amit a Színházi Olimpia keretében május 18-án a Szegedi Nemzeti Színházban, a Szegedi Kortárs Balett meghívására láthatott a hazai közönség.

Az olasz balett-társulat kétfelvonásos estjének koreográfusai Enrico Morelli és Mauro Bigonzetti. Az Elégia útkeresésről mesél, a Ballad a nyolcvanas évek hangulatába repíti a nézőket.

A Színházi Olimpia kiváló lehetőséget adott arra, hogy tőlünk szokatlan tevékenységet is folytassunk.

– mondta Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója. –„Hiszen nem gyakran tudunk meghívni Szegedre külföldi társulatokat. Egyrészt mert önerőből nincs meg ehhez az anyagi forrásunk. Másrészt a város nem tart táncfesztiválokat, mint például Pécs, Veszprém vagy Győr, de reméljük, hogy a későbbiekben lehetőség lesz majd erre. Tavaly kísérleteztünk az Imre Zoltán Táncfesztivállal, bízunk benne, hogy meg tud honosodni a program”

BALLAD - fotó: Tiziano Ghidorsi
BALLAD – fotó: Tiziano Ghidorsi

Szegedi Pinceszínház

A Szegedi Pinceszínház látta vendégül a Yerevan Musical Comedy State Theatre társulatát, akik május 12-én és 14-én, teltház előtt mutatták be a Veronika meg akar halni című előadásukat.

Ugyancsak itt láthatta a szegedi közönség a zentai Híd Kulturális Egyesület Szabadságharc című darabját, Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt előadásában.

Veronika meg akar halni
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!