Teatro de Balugas: A furgon

Debrecenben rendezték meg a Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivált

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Június 19. és 25. között az AITA/IATA Nemzetközi Amatőr-színházi Fesztivált is az olimpia keretében rendezték meg Debrecenbenamelyre tizenkét társulat érkezett a világ minden tájáról. 

A fesztivál időtartama alatt Csehország, Hollandia, Finnország, Franciaország, Georgia, Japán, Lengyelország, Litvánia, Portugália, Sri-Lanka, Szingapúr és Szlovákia társulatai látogattak a cívisvárosba.  A repertoár földrajzi, korosztályi és műfaji összetétele igen változatos: Sri Lankáról fizikai színház, Finnországból szocio-színház, Szingapúrból kísérleti táncdráma érkezett.

A meghívott előadásoknak Csokonai Fórum épülete adott helyet, az off programok több városi kulturális helyszínen zajlottak.  A társulatok a saját nyelvükön adtak elő, esetleg közvetítő angol nyelven, felirat nélkül. Ez az, ami leginkább tükrözi a fesztivál szellemiségét: a nyelvek ismerete nélkül is megértjük egymás mondanivalóját. A magyar társulatok az off programban szerepeltek.

A fesztiválról Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke is megírta tapasztalatait a szövetség honlapján: részletesen beszél a kétéves szervezőmunkáról, a fesztivál lebonyolításának nehézségeiről és szépségeiről, valamint az előadásokról is.

„Számomra a fesztivál legemlékezetesebb előadása volt. Már a videójukat nézve is éreztem, hogy a hatvan valahány nevezőből a Nulladik óra című előadás biztosan ott kell hogy legyen a fesztiválra meghívandó 12 előadás között. Aztán amikor élőben is láthattam a Vilnius University Drama Theatre előadását, magával ragadott a színházi gondolataik tisztasága, a színjátszók végtelenül érzékeny jelenléte és a tárgyak, kellékek, fények gondos megválogatása.”– kezdi beszámolóját Regős.

„Nem felejthetem a szlovákok rongyosbalettjét, a Sri Lanka-i csoport vad és elszánt demonstratív színházát, a portugál Balugas rozoga furgonja körül tébláboló esendő embereket.

A szívük dobbanását is éreztük, olyan tisztán és keresetlenül játszottak.

A hollandok anarchista színházát nézve, azt éreztem, én is ilyen színházban szeretnék játszani, ilyen szabadon, ennyire gyermekien és önfeledten, a három francia úr beckettire hangolt Crash Zone-ja a színjátszók szerethetősége miatt tudott a közelembe kerülni, bár franciául igazán csak nagyon hézagosan értek. Nem a fő programban volt, de tarolt Cristian Izzo és Giuseppe Borrelli commedia dell’arte előadása az Ady Gimnázium színháztermében és ugyanitt a gimi drámás osztályainak műsora. Talán kicsit távolinak és szokatlannak tűnt a szingapúri társulat előadása, ami a pekingi opera egyfajta dialektusa lehetett – nem tudom, talán az akrobatikus elemek hiányoztak nekem, mindenesetre egy kedves ismerőssel lettem gazdagabb, Chua Soo Pong úrral,a darab szerzőjével, aki a fesztivál egyik leglelkesebb nézője/résztvevője volt.”

A Színházi Olimpia nélkül nem tudtunk volna megvalósítani egy ilyen nagyszabású találkozót. Az olimpia keretéből az előadások mellett közgyűlést, konferenciát és különböző szakmai fórumokat is tudtunk rendezni.

mondta Regős János – „Nagyon pozitív visszajelzések érkeznek a csoportoktól és a szervezet vezetésétől is. Úgy a fő-, mind a kiegészítő programok sikeresen zajlottak. Szinte az összes előadást láttam és mindegyik szakmai programon részt tudtam venni, ami azt mutatja, hogy jól sikerült az előkészítés, hiszen a fesztivál ideje alatt már alig kellett logisztikai problémákkal foglalkoznunk.”

Elmondása szerint a magyar amatőr színjátszás is sokat profitálhat még abból, hogy 2023-ban Magyarország rendezte az AITA/IATA nemzetközi találkozóját. Korábban is törekedtek arra, hogy a magyar amatőr társulatok megmutatkozzanak a nemzetközi színpadokon is, azonban a Színházi Olimpia keretében megrendezett fesztivál nagy lökést adott a területnek: a Debreceni Egyetemi Színházhoz már érkezett olyan felkérés, amellyel egy, a visegrádi országok amatőr színjátszói közötti együttműködésre hívták a társulatot.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!