Feketeszárú cseresznye
A Miskolci Nemzeti Színház Feketeszárú cseresznye című előadása

Színházi Olimpia Debrecenben: ilyen volt Országos Színházi Találkozó

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Idézzük fel, hogy zajlott az egyes vidéki városok színpadain 2023 legnagyobb színházi eseménye! A debreceni Csokonai Színház az olimpia keretében szervezte meg idén az Országos Színházi Találkozót.

Május 15. és június 16. között a cívisvárosba látogattak a magyar kőszínházak: az Országos Színházi Találkozó programjának kialakításában valószínűleg a véletlennek volt a legnagyobb szerepe, hiszen minden résztvevő maga választotta ki azt az előadást, amely a leginkább reprezentálja az intézményben folyó szakmai munkát. Ennek a véletlennek köszönhető az a sokszínűség, aminek köszönhetően a fesztivál egyaránt szolgált a debreceni közönség és a szakmai érdeklődők tetszésére is.

A találkozóval kapcsán a debreceni Csokonai Színház leköszönő vezetője, Gemza Péter így fogalmazott: „A mindennapjaink tele vannak kihívással, erőpróbával és vetélkedéssel, nap mint nap tapasztaljuk, hogy csak a másik háttérbe szorításával juthatunk/juthatnánk előre. Ezzel azonban becsapjuk magunkat:

hiszem, hogy a színházi társulatok közösségét nem az állandó versengés, hanem az együttműködés viheti csak előre.

Ezért a 10. Színházi Olimpia keretében egy olyan Országos Színházi Találkozót szerveztünk a kiemelt és nemzeti színházi státusszal rendelkező társulatoknak, amelyen megmutathatják, mit gondolnak a társadalomban elfoglalt helyükről, a saját feladatukról, milyen kérdés foglalkoztatja őket, és milyen válasszal állnak elő.”

Csokonai Fórum, Debrecen – forrás: Csokonai Fórum

Előadások az Országos Színházi Találkozón

A 2023-as találkozó keretében olyan klasszikus darabokkal találkozhattak a színházrajongók, mint a székesfehérváriak Julius Caesarja, vagy a Győri Nemzeti Színház Mindenkinek mindene – Apor Vilmos című életrajzi darabja. Nemrég bemutatott kortárs feldolgozások is szerepeltek a seregszemlén: ilyen volt például a budapesti Radnóti Színház Kályha Katija vagy a Nemzeti Színház Woyzeck című előadása.

A legnagyobb közönségsikert a Miskolci Nemzeti Színház Feketeszárú cseresznye című produkciója aratta, melyet álló vastapssal jutalmaztak a nézők. Június 16-án a szombathelyi Weöres Sándor Színház Kivilágos kivirradtig című előadásával véget ért a találkozó.

Az egy hónap alatt bemutatott előadások műfajilag és formanyelvi megoldásaikat tekintve is széles kínálattal várták a nézőket. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház előadása, az Idétlen időkig című musical egészségügyi okok miatt elmaradt, de így is huszonegy kőszínház társulata vendégeskedett Debrecenben: előadásaikat csaknem 5000 néző látta.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Kivilágos kivirradtig című előadása

Szakmai programok és kerekasztal-beszélgetések

A színpadi előadások mellett szakmai programokat is rendeztek a szervezők. Május 12-én a Külföldi jó gyakorlatok a fesztiválszervezés terén című szakmai programnak adott helyet a Csokonai Fórum. Az eseményen a régió elismert szakemberei osztották meg tapasztalataikat Debrecen kulturális intézményeinek munkatársaival, illetve a Debreceni Egyetem Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének hallgatóival.

A szakmai program második felében egy kerekasztal-beszélgetés keretében kérdezték a vendégeket a fesztiválszervezés kihívásairól, a pandémia okozta nehézségekről, illetve azokról a kulcsfontosságú tényezőkről, amelyek meghatároznak egy színházi fesztivált. A délelőtt két előadója mellett a kerekasztal-beszélgetésen részt vett Cezary Iber színházi rendező, Keresztes Gáspár, a varsói Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet munkatársa, illetve Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója. 

Fenntartható-e a társulati lét? címmel május 27-én rendeztek kerekasztal-beszélgetést. A társulati létforma sokáig magától értetődő természetességgel határozta meg a magyarországi színházi szférát. Az elmúlt időszak azonban több olyan változást hozott, amelyek ha nem is rengették meg a társulatba mint a színházi szakma alapegységébe vetett hitet, de legalábbis kérdéseket vetettek fel.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Hargitai Iván (rendező, a József Attila Színház művészeti vezetője), Keszég László (rendező, a Magyar Színházi Társaság elnöke), Rozgonyi-Kulcsár Viktória (a Füge Produkció művészeti vezetője), Gemza Péter (Csokonai Színház).

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!