Bartha Boróka (forrás: Bartha Boróka)

Bartha Boróka: „Mi hazamentünk, ők az otthont fogadták”

A szombathelyi Weöres Sándor Színház és a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínház fogadta a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia keretében a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház egy-egy előadását. A fesztiválszereplésekről Bartha Boróka színésznő osztotta meg velünk élményeit.

Füst Milán Boldogtalanok című drámáját Albu István rendezésében láthatta a szombathelyi közönség, a Deli Szófia rendezte Mika Myllyaho Káosz című darabot pedig a budapesti publikum tekinthette meg. Bartha Boróka a Boldogtalanokban az Öreg parasztasszonyt, míg a Káoszban Andit alakította.

„Mindkét magyarországi kiszállásunk nagyon sikeres és jó hangulatú volt, kezdve az utazástól, a szálláson át a fogadószínházak vendégszeretetéig, odafigyeléséig és profi hozzáállásáig. A színházak műszaki személyzete korrekt munkát végzett, ami nekünk nagyon sokat jelent, mert nagyon rossz tapasztalataink vannak úgy a romániai, mint a magyarországi színházak műszaki dolgozóinak a vendégelőadásokhoz való hozzáállásával” – mutatott rá Bartha Boróka.

Mint mondta, kellemes meglepetés volt a Gózon Gyula Színház szétbontott épületébe megérkezni, ahol a színház vezetése és személyzete egy elfogadható színházi teret rendezett be számukra, ahol egy teljes értékű előadást tudtak játszani.

„Ez a romos környezet különös hangulatot kölcsönzött ennek az estének, a nézőtér teljesen megtelt, és hihetetlen lelkesedéssel és szeretettel ajándékozott meg minket a közönség. Van egy olyan mondás színházi berkekben, hogy ha a közönség „tehetséges”, mi is tehetségesebbek vagyunk aznap este. Feledhetetlen volt az a taps és az az ováció!”

„A szombathelyi Weöres Sándor Színház a nagy találkozások helyszíne volt”– folytatta a beszámolót a színésznő –, „hisz három ottani színész, köztük Szabó Tibor igazgató, figurás volt, ezért kicsit hazamentünk, ők meg az otthont fogadták.”

Kiemelte, az olimpia és más fesztiválok meghívásai most különösen fontosak számukra, mert Gyergyószentmiklóson a Figura székhelyeként szolgáló épület felújítás alatt áll. Ezért egy gyárépületben alakítottak ki egy stúdiótermet, ez év márciusától itt játszanak, de ide nem férnek be a nagyszínpadi előadások díszletei, így ezeket a produkciókat csak más színházakban tudják játszani.

Beszélgetésünk során arra is kitértünk, hogy milyen fontossággal bírt a több hónapon át tartó rendezvény. Bartha Boróka hangsúlyozta, az olimpia legnagyobb hozadékának azt tartja, hogy a magyar közönség találkozhatott különböző kultúrákból érkező előadásokkal, sokféle színházi látásmóddal, játékstílussal, színházi nyelvvel, képi világgal szembesülhetett.

Csak azt bánom, hogy a mi társulatunk elfoglaltság miatt nem tudott elmenni előadásokat nézni.

„Nagyon fontosnak, inspirálónak tartom azt, ha mi, szakmabeliek nézzük egymást, érzékeljük különbözőségeinket és szellemi táplálékot merítünk egymás világából.”

Az interjút Bartha Borókával Péter Beáta készítette.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!