Mészáros Árpád III. Richárd szerepében
Mészáros Árpád III. Richárd szerepében

A drámairodalom gazembere – Változatos előadásokban érkezik a III. Richárd az Olimpiára

A hamarosan induló 10. Színházi Olimpia többszász előadása közül minden érdeklődő megtalálhatja a kedvére valót. Természetesen újragondolt klasszikusokból sem lesz hiány a repertoárban: válogatásunkban most Shakespeare III. Richárd című királydrámájának feldolgozásait ajánljuk figyelmükbe.

III. Richárd című drámában Shakespeare megteremtette legérdekesebb, ugyanakkor igen visszataszító karakterét, akinek színpadi megjelenése olyan erejű, hogy máig rányomja bélyegét a király megítélésére. Az angol irodalom legkifinomultabb gonosztevője tehát fényes színházi karriert futott be, hiszen a politikai gonosz kiváló metaforájaként könnyen értelmezhető a szigetországon kívül is: a Színházi Olimpián négy feldolgozását is színpadra állítják különböző nemzetiségű társulatok.

Fotó: Doroški Srđan

Budapest, Pécs, Kaposvár és Székesfehérvár színházaiban elevenedik meg az antihős király története. Richárd, a testi fogyatékos herceg cselszövéssel sorban megöleti családtagjait, hogy az áhított trón az övé legyen, azonban célját elérve sem nyughat, hiszen megölt családtagjainak szellemei lassan az őrületbe kergetik.

A dráma zseniális dramaturgiai fordulatai, a macchiavellizmus gyilkos logikája, politikai machinációk tűpontos leírása helyezi az angol drámairodalom csúcsára Shakespeare III. Richárdját. Egy szövevényes cselekményszálakkal teli, mégis könnyen követhető színmű, amelynek két magyar, egy horvát és egy grúz adaptációját láthatjuk a színházi világ 2023-as legnagyobb seregszemléjén.

Tbiliszi Színházi Központ

Április 26-án a Nemzeti Színházban állnak színpadra a Tbiliszi Színházi Központ művészei Avtandil Varsimashvili, az egyik leghíresebb grúz direktor rendezésében. Az előadás a MITEM fesztivál meghívására érkezik Magyarországra.

Richárd mindent elkövet, hogy megszerezze a trónt és megszilárdítsa hatalmát: politikai ellenfelei és saját családtagjai megölése után azonban már mindenkiben ellenséget lát, mindenkire gyanakszik, miközben legnagyobb ellensége a saját lelkiismerete. Addig látogatják naponta a túlvilági szellemek, míg végül megtébolyodik; III. Richárd király a lelkiismeretével vívott csatában esik el. Áldozatai lesznek a gyilkosai. A grúz nyelven, magyar szinkrontolmácsolással látható műre jegyek ide kattintva már elérhetők.

Újvidéki Színház

Az Újvidéki Színház társulata Projkovszki Dejan rendezésében állítja színpadra Shakespeare klasszikusát, amelyben ez esetben operai felhangok, dekadencia és túlfűtött érzelmek mesélik el nekünk a politika örök történetét a Pécsi Nemzeti Színházban május 11-én.

Jan Kott a huszadik század derekán erre az egy drámára alapozza a nagy mechanizmus elméletét: a politikai gépezet teóriáját, amely öl, feldolgoz, majd legyártja a végén az új reményt, az új királyt, aki ugyanúgy folytat mindent, mint elődei. Dejan Projkovszki rendezésében ez a gépezet jár a csúcsra, ugyanakkor a Mészáros Árpád alakítása által működtetett gyilkoló masinéria Jan Kott elemzéseinek egy másik aspektusát is felvillantja. Richárd ugyanis nem csupán gyermek- és családgyilkos aratógép, hanem egyben bohóc is: torz nevettető, Verdi Rigolettójának elődje.

Fotó: Doroški Srđan

Csíki Játékszín

„Lehetne engem is szeretni?” – kérdezi a drámairodalom legnagyobb gazembere. A moralizáló fölháborodással semmire se megyünk, ha III. Richárd alakjában nem látjuk meg komisz, briliáns, figyelemre éhes, bájos és félelmetes gyermekeink alakját, és nyugtalanító kérdéseikre nem vagyunk hajlandók őszintén válaszolni, és alaposan szemügyre venni magunkat és környezetünket: ilyen gonosszá ki tette őket?

Mi történik, ha a „legnagyobb gazembernek” meg akarjuk érteni az indítékait? Milyen lenne az ő helyébe képzelni magunkat, érezni, hogy mi magunk is elutasítottak és marginalizáltak vagyunk születésünk pillanatától fogva, olyanok, akikre nem figyeltek, és akiket alig is szerettek, vagy rosszul szerettek?

Shakespeare hírhedt karakterét és a bennünk lakozó Richárdot a kor, a hatalmi harcok, a mediatizált társadalmi terek, személyes érdekek és hatalomtechnikák hálójából megérteni: erre hívják a közönséget a Csíki Játékszín művészei május 21-én Kaposváron.

City Drama Theatre Gavella

Zágrábból érkezik a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadára a City Drama Theatre Gavella társulatának III. Richárd adaptációja. Shakespeare III. Richárdja egy kőkemény politikai dráma, középpontjában a becsvágy, a hatalomvágy és a trónbitorlás állnak, amelyet most Andy Jelčić új fordításában mutatnak be, és amelyet az a rendező állított színpadra, akinek a nevéhez fűződik a Gavella Színház egyik legsikeresebb előadása: a Szentivánéji álom.

Egy olyan szereplő (antihős) kalauzol végig bennünket az eseményeken, akinek tettei távolról sem számítanak erkölcsösnek, mégis lenyűgözi az embert a ravaszsága, éleslátása pedig olyan letaglózó, hogy akaratlanul is követjük őt az útján, és az ő szemszögéből (is) szemléljük az eseményeket.

Lordok és királynők, hercegek és bérgyilkosok fonják a magával ragadó, lebilincselő cselekmény hálóját. Egy olyan világot varázsolnak a színpadra, ahol mindenekelőtt ember az embernek farkasa, és csak azután testvér, fiú, barát, szerető… Az előadást horvát nyelven, magyar és angol felirattal láthatjuk.

További cikkek
nm_ajanlo_cl_XI_1_
Miért szól rólunk a Bánk bán? Mi köze van Molnár Ferencnek a nagy hajtépéshez? Kicsoda Grane? Mi a siker fokmérője? Mit kínál a 10. MITEM? Interjúk Udvaros Dorottyával, Blaskó Péterrel, Schnell Ádámmal és Berettyán Sándorral. És sok egyéb olvasnivalót kínál a Nemzeti Magazin friss száma.
Kulcsár Edit - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 10. Színházi Olimpia záróakkordjaként a Nemzeti Színház megrendezi a jubileumi, 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM). Kulcsár Edit Ágota dramaturgot, a MITEM főszervezőjét kérdezzük a rendhagyó programról, a színház szerepéről és egy kimerítően szép évről.
Madách-projekt - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A 11 ország színházi egyetemeinek részvételével rendezett Madách Projekt a 10. Színházi Olimpia egyik különleges eseménye volt.