Extravaganza

Az izraeli moderntől a japán revüig ível az olimpia táncprogramja

Április 29. a tánc világnapja: ennek apropóján gyűjtöttünk össze a 10. Színházi Olimpia táncos előadásai közül egy csokorra valót. Az alábbi válogatásban minden táncrajongó megtalálhatja a kedvére valót a klasszikus balettől a kortárs táncig.

Vertigo Dance Company: Pardes

A már harmadik évtizede létező, lenyűgöző művek egész repertoárjával dolgozó izraeli modern tánc társulat, a Vertigo Dance Company Pardes című előadását Noa Wertheim alkotta meg.

A szerző-koreográfus olyan műalkotást hozott létre, amelyben a test összekapcsolódik a táncosok belső, spirituális rétegeivel, zenéjét pedig a világhírű ütőhangszeres művész, Itamar Doari szerezte. A Wertheim sajátos táncnyelvével készült Pardest (a héber szó jelentése: gyümölcsöskert) két helyszínen, április 29-én Miskolcon, május 1-én és 2-án pedig Budapesten láthatja a közönség.

MM Contemporary Dance Company: Ballad

A Szegedi Nemzeti Színház színpadán mutatkozik be május 18-án az MM Contemporary Dance Company két egyfelvonásos táncjátéka, a Ballad. Az első felvonás – az ELEGIA_CARE LANDSCAPES – Enrico Morellinek, az együttes koreográfusának munkája, addig a BALLAD, az est címadó darabja, Mauro Bigonzetti műve.

Az előadásra jegyek még kaphatók, ide kattintva.

Elegia – Fotó: Tiziano Ghidorsi

Krakowski Teatr Tańca: Light Room

A modern tudomány megerősíti, hogy a testünk nemcsak elnyeli a fényt, hanem termeli is, méghozzá olyan mennyiségben, amelyet az emberi szem nem ismer fel – szó szerint ragyogunk. A sötétség és a fény közötti játék irányítja a közönség figyelmét, és szervezi a Light Room című előadás dramaturgiáját.

A Közép-Európa Táncszínház szervezésében megvalósuló különleges táncelőadást június 8-án, csütörtökön 19 órakor láthatjuk a Bethlen Téri Színházban: jegyek még elérhetők ide kattintva!

Light Room (Fotó: Dusa Gábor)

Krakowski Teatr Tańca: Takarazuka Camp

A lengyel Krakowski Teatr Tańca előadását a japán színház – a népszerű, kizárólag nőkből álló revü – a Takarazuka ihlette. A színház sajátossága és eredetisége, amelyben minden szerepet – férfi és női egyaránt – nők játszanak, kiindulópontjává vált a nemek színháziságának, a kulturális nemek konstrukciójának és a nemek társadalmi sztereotipikus felfogásának vizsgálatához.

A Takarazuka színészjelöltjei két évig készülnek egy speciális iskolában, hogy férfi és női szerepeket játsszanak. A Takarazuka Színház úgy tűnik, tökéletesen igazolja Simone de Beauvoir tézisét: „nem nőknek születünk, hanem nővé válunk”.

A különleges előadásra jegyek még elérhetők, ide kattintva.

Szlovák Nemzeti Balett: LIANG/TIMUĽAK/NOVITZKY/DAVIDSON

Négy rendező-koreográfus – Lukáš Timuľak, Edwaard Liang, Craig Davidson és Roman Novitzky – egy-egy előadást készített a Szlovák Nemzeti Balett művészei számára, így áll össze közös produkciójuk, amelyet a  LIANG/TIMUĽAK/NOVITZKY/DAVIDSON címmel láthatunk a Győri Nemzeti Színház színpadán június 12-én 19 órakor.

Extravaganza

Mutdance Company: Bemut

A Bemut című előadásban a koreai Mutdance Társulat legikonikusabb – régi és újabb – koreográfiáit adja elő. Az előadást a Győri Nemzeti Színházban június 15-én 19 órakor, a Nemzeti Tancszínházban, Budapesten pedig két alkalommal, június 17-én és 18-án 19 órakor láthajtuk.

Csillagok találkozása: Nemzetközi Balettgála

Május 22-én rendezik meg a Nemzeti Táncszínházban a Csillagok találkozása című balettgálát, amelynek keretében jelentős balettegyüttesek táncművészei, operaházak szólistái, illetve jövőbeli reménységei kápráztatják el a nagyérdeműt.

A gálaest során számos különböző nemzetiségű táncművészt üdvözölhetünk a világot jelentő deszkákon Budapesten, akik büszkén képviselik azt a nemzetet, ahonnan származnak, és azt az országot is, ahol jelenleg táncolnak és élnek.

Az előadás során közismert balett- illetve modern táncelőadásokból származó szólók és pas de deux-k kerülnek bemutatásra. Az előadásban a klasszikus balettől a modern táncstíluson keresztül a kortárs táncig látható lesz, az örökzöld dallamok felcsendülése kíséretében. A május 22-i előadásra jegyek még elérhetők ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!