Látványtér15 - forrás: 4K Media Studio

Könyvbemutató, színházpedagógia és befogadás – Szakmai programok az Olimpián

A 10. Színházi Olimpia keretében szakmai programokkal – könyvbemutatóval, kiállításokkal és workshopokkal – is várják az érdeklődőket a szervezők.

Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában

Április 21. és november 30. között látogatható a Bajor Gizi Színészmúzeumban a Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában című kiállítás, ahol bemutatják a magyar színjátszás 19. század első felére jellemző struktúráját, a reformkor politikai célkitűzéseit segítő kezdeményezéseit.

Emellett megismerhetjuk a színjátéktípusokat, szerepköröket, a játszóhelyeket, a társulatok szcenikai lehetőségeit, az ekkor használt gesztusnyelvet, a színészek társadalmi megítélését is.

 

Barba–Savarese: A színház öt kontinense – könyvbemutató

Május 20-án az Anasztászisz (Feltámadás) előadása előtt kerül sor Eugenio Barba–Nicola Savarese A színház öt kontinense – tények és legendák a színész materiális kultúrájáról című könyvének bemutatójára a szerző, Eugenio Barba részvételével.

A könyvet bemutatják a fordítók, Regős János és Pintér-Németh Nikolett, valamint Antal Zsolt, a könyvet kiadó Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet intézetvezetője.

Az egyik fordítójaként jó szívvel ajánlhatom az olvasónak – legyen az akár laikus, akár szakmabéli–, hogy fogadják vezetőjükké Eugenio Barbát és Nicola Savaresét ezen a különleges színházi turnén. /Regős János/

A Nemzeti Színházban 18 órakor kezdődő bemutatón a részvétel ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

Színházpedagógia és színházi nevelés workshop

Május 23-án 15 órakor Színházpedagógia és színházi nevelés címmel tartanak workshopot a Nemzeti Színházban. A Károli Gáspár Református Egyetem Színházpedagógia Kutatócsoportjának országos adatfelvétellel megvalósuló kutatásának eredményeiről számolnak be a kutatócsoport tagjai és hasonlítják össze egy 10 évvel korábbi hasonló adatfelvétel eredményeivel.

Az elsősorban színházi és oktatási szakembereknek szóló beszámolót a kutatás különböző intézménytípusokhoz (kőszínházak, színházi nevelési társulatok és iskolai műhelyek) színházi műfajokhoz kapcsolódó további fókuszpontjainak bemutatása követi.

A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés a [email protected] e-mailcímen lehetséges.

credit: Rácmolnár Milán

A művészeti befogadás pszichofiziológiai vizsgálata Noldus Facereader segítségével – workshop

Május 23-án 17 órakor A művészeti befogadás pszichofiziológiai vizsgálata Noldus Facereader segítségével folytatódnak a workshopok a Nemzeti Színházban.

A diagnosztikai szoftver alaphelyzetben a hat alapérzelem (öröm, félelem, harag, szomorúság, meglepetés, undor) egyidejű kifejezettségét méri százalékos arányban, valamint a legkifejezettebb érzelem időbeni megjelenését a reakcióidő mentén. A Noldus FaceReaderrel művészeti befogadást még nem vizsgáltak: a workshop keretében ezeknek a kutatásoknak az eredményeit mutatják be.

A workshopon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a [email protected] e-mailcímen várják a szervezők.

 

Antropocén színházműhely – Nyitány

Június 9-én 14 órakor rendezik meg Antropocén színházműhely címmel az az ingyenes workshopot, amelyen többek között színháztudósok, írók és antropológusok közreműködésével keresik a válaszokat a következő kérdésekre:

Hogyan, meddig tud az emberiség összhangban élni a környezettel? Hogyan épülnek be a különböző természeti értékek a mai jogi, művészeti, színházi életbe? Hogyan segítheti más művészeti ágak mellett a színház az ökoharmónia helyreállítását?

A tudomány és színház metszéspontjában zajló egynapos műhely keretében eszmecserébe kezdenek arról, milyen szerepet tölthet be a színház az antropocén korban.

 

Ráhangoló – Tibeti Előadóművészeti Intézet

Június 10-én 17 órától várják a tibeti opera iránti érdeklődőket a Nemzeti Színházba: a Nangsza Öbüm dákíni történetecímű előadás előtt ráhangoló, ingyenes beszélgetés lesz a hagyományról a TIPA vezetőivel, Dhondup Tseringgel és Shamten Dhonduppal.

A Tibeti Előadóművészeti Intézet (TIPA) az első olyan intézmény, amelynek feladata Tibet ősi és egyedülálló kultúrájának, gazdag zenei örökségének és más művészeti formáinak megőrzése és népszerűsítése. Az intézetet Őszentsége a 14. Dalai Láma alapította, amikor 1959 augusztusában Kalimpongba érkezett.

 

LÁTVÁNYTÉR 15 – A Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társaságának kiállítása

Április 20. és június 25. között látogatható a Vigadóban az idén tizenötödik alkalommal, Színházi Olimpia keretében megvalósuló LÁTVÁNYTÉR című kiállítás.

2023-ban nyílt felhívással a teljes szakmát szólították meg: a jelentkező tervezők maguk döntöttek el, mely munkájukat kívánják ezen a fórumon megmutatni az elmúlt 15 évből. Minden díszlet-, jelmez- világítás- és bábtervező 2008 és 2023 közötti időszakban megvalósult egy munkájával nevezhetett. A kiállítók névsorára tekintve elmondható, hogy több generáció képviselteti magát, számos fiatal alkotó is szerepel a tárlaton.

EDERED – Nemzetközi Diák- és Gyermekszínjátszó Találkozó

Június 4. és 11. között Pécsett és Budapesten rendezik meg az EDERED – nemzetközi diák- és gyermekszínjátszó-találkozót, amelyre 15 országból közel 150 tizennégy és huszonkét év közötti fiatalt várnak a szervezők.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!