Fotó: Arkadiusz Szadkowski

Mutatjuk a hamarosan induló VéNégy Fesztivál színházi programjait!

Június 22-től várja a közönséget az idén tíz éves VéNégy Fesztivál: a 10. Színházi Olimpia keretében megrendezett színházi találkozón a szervezők az előadások mellett workshoppal is készülnek. 

A színházi sátorban a V4-országok egy-egy kimagasló produkciója mutatkozik be, számos kapcsolódó program kíséretében: művészeti egyetemek megszólításával nemzetközi workshopot szerveznek, emellett közönségtalálkozók, szakmai beszélgetések, nemzetközi konferencia, valamint gyerekelőadások, VR- és utcaszínház színesítik a programot.

A délutáni színházi előadásokon túl, szintén a 10. Színházi Olimpia keretében világklasszis utcaszínházi produkciók lesznek megtekinthetőek 23 órától az esti nagykoncertek után. Mutatjuk a programokat!

KTO Színház: Az idő illata

Június 22-én 23 órától a lengyel KTO Színház előadását láthatja majd a közönség. Az idő illata Jerzy Zoń látványos utcaszínházi produkciója egy reményekkel és félelmekkel teli gyermekkor elvarázsolt világába repíti a nézőt, amelyet a rendező saját élete, valamint Gabriel García Márquez, Hugo Claus és Emil Zegadłowicz munkái ihlettek.

Az előadás már több mint 15 ország 60 fesztiválján mutatkozott be: többek között Brazília, Mexikó, Dél-Korea, Irán, Németország, Olaszország, Hollandia, Franciaország és Spanyolország után június 22-én Az idő illata Magyarországon, a VéNégy Fesztivál közönségét is elvarázsolja.

Olomouci Morva Színház: Vérnász

Június 23-án az Olomouci Morva Színház Vérnász című produkciója lesz látható. Alena Pešková koreográfus, rendező szürreális táncelőadása Federico García Lorca ismert művének feldolgozása.

Lorca prózában és versben írt szavai ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által kelnek életre.

V.O.S.A. Színház: Exp(O)edíció

Akrobaták és óriásbábok a tűz birodalmában: az Exp(O)edíció című produkcióban élő zene kíséretében kelnek életre a tárgyak, megidézve a múlt és jövő képeit. A cseh V.O.S.A. Színház művészei Jakub Vedral szerző-rendező vezetésével a Sanghaji-, Milánói- és Dubaji EXPO világkiállításokat is érintő turnékon kezdték el írni a darab történetét.

Június 23-án 23 órakor a VéNégy Fesztivál látogatói is részesei lehetnek az utazásnak, amelynek során együtt fedezhetik fel rejtett álmaik titkos kertjét.

Song of the Goat: Antigoné

A világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat visszatér a VéNégy színpadára ezúttal egy különleges rock-operával június 24-én. Szophoklész Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra Grzegorz Bral rendezésében.

Az ókori görög költészet ritmusa középkori üstökön szólal meg, maszkulin energiák lengik be a színpadot, könyörtelen és hangos elemek kíséretében.

Younák Cirkusz

A színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák is látható lesz Nagymaroson. Akrobatika, tánc, élő zene és a betyárok legendája, amelyet egy valós történelmi személy, Juraj Jánošík alakja ihletett. A hírhedt bandita a nemzet szabadságharcának szimbólumává vált.

Hogy tolvaj volt-e vagy hős? A Younák Cirkusz előadásából talán választ kap a közönség június 24-én, az esti nagykoncert után. A szlovák, cseh, osztrák és spanyol artistákból és előadókból verbuvált nemzetközi csapatot egy spanyol-argentin rendező, Adrian Schvarzstein vezeti.

Kassai Állami Színház: Milada Horáková

A zárónapon, június 25-én a Kassai Állami Színház unikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében. A több műfajt ötvöző történelmi időutazás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Milada Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az 50-es évek kommunista Csehszlovákiájának egyik legnagyobb koncepciós perében.

Az alkotók Jana Kánskának, Milada Horáková lányának ajánlották az előadást, aki csak negyven év után kapta meg édesanyja búcsúlevelét.

Voszkreszennij Akadémiai Színház: Ukrajna. Sevcsenko Testamentum

Június 25-én vasárnap a lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház Ukrajna. Sevcsenko Testamentum című produkciója lesz látható. A Jaroszlav Fedorisin rendezte látványos utcaszínházi előadás Ukrajna történelmét meséli el Tarasz Sevcsenko – író, költő, festő, politikai fogoly, az ukrán nemzet szellemi vezetője – sorsának prizmáján keresztül.

A lembergi művészek népük függetlenségért vívott örökös harcát mutatják be, ami az ukrajnai háborús konfliktus idején ma különösen aktuális.

Gyermekelőadások és VR Színházi attrakciók

Napközben gyermekelőadások és VR Színházi attrakciók is színesíti a műsort, 0-99 éves korig mindenki megtalálja majd a neki tetsző programot. A szervezők elkötelezettek amellett, hogy minél több emberrel sikerüljön megismertetni a színház élményét, ezért a korábbi években elkezdett kedvezményes jegyvásárlási lehetőség idén is él.

A színházi sátorban megrendezésre kerülő előadásokra külön színházjegy váltható kedvezményes áron, az akció részeként a nézők az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják az aznap esti további programokat, koncerteket. A zene és színház szerelmeseinek érdemes a nyarat a meseszép Dunakanyarban, a jubileumi VéNégy Fesztiválon kezdeni.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!