Ars Sol Luna - Miskolci Bábszínház

Svájci humor, izraeli kortárstánc és erdélyi musical: ilyen volt a Színházi Olimpia Miskolcon

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Idézzük fel, hogy zajlott az egyes vidéki városok színpadain 2023 legnagyobb színházi eseménye: mutatjuk a miskolci programokat!

Miskolci Nemzeti Színház

A teátrum a 10. Színházi Olimpia keretében öt előadást látott vendégül: a miskolci közönség erdélyi, svájci és izraeli produkciókat is láthatott.

Schauspielhaus Zürich: A sírás (A sejtés)

Április 21-én és 22-én a Schauspielhaus Zürich társulata hozza el A sírás (A sejtés) című előadást Christoph Marthaler rendezésében.

„A ritmus és a humor uralkodik, a rendező kiváló zenészként irányítja a szavak és testek  különleges balettjét. A tárgyak néha önálló életet élnek: a mérleg számlálója el-elszabadul, a vízautomata elkóborol. Kavarognak a nyelvek is: német, olasz, francia, angol, egy kis svéd talán. A Roth-i/marthaleri üzenet, ha van ilyen, talán a mellékhatások hosszas felsorolásában fogható meg: ha az élet ez a patika, akkor nem véletlen, hogy az itt beszerezhető gyógyszereknek csak mellékhatásai vannak.” – olvashattuk Orbán Eszter kritikáját az előadásról.

A sírás (A sejtés) r. Christoph Marthaler – forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Vertigo Dance Company: Pardes

Az izraeli Vertigo Dance Company, amely nemzetközileg is kiemelkedő kortárstánc-együttes, a Színházi Olimpia keretén belül Miskolcon és Budapesten is nagy sikerrel lépett fel a Pardes című előadásával.

Pardes / Yoel Levy
Pardes / Yoel Levy

Kolozsvári Állami Magyar Színház: Macbett

Május 3-án Eugène Ionesco Macbettjét láthatta a közönség a Miskolci Nemzeti Színházban, méghozzá Silviu Purcărete rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása lenyűgözően komplex formában mutatta be a darabot, Helmut Stürmer fantasztikus látványvilágával és Vasile Șirli hamisíthatatlan zenei világával fűszerezve.

A színészek kitűnő alakításai segítettek a nézőknek mélyebb betekintést nyerni a dráma által felvetett kérdésekbe, melyek a humor útján jutnak el nézőikhez.

„Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szítot ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba.” – mondta Visky András, az előadás dramaturgja.

Jelenet a Macbett című előadásból

Kolozsvári Állami Magyar Színház: Állatfarm

Május 4-én szintén a kolozsvári társulat előadásában láthattuk az Állatfarm című darabot Puskás Zoltán rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház egy új megközelítést választott az Állatfarm történetének bemutatásához, egy olyan művet, ősbemutatót létrehozva, amely megtestesíti az eredeti regény lényegét, de egyedülállóan izgalmas módon mutatja be a történetét, lenyűgöző zenei környezetben adja elő, amely tele van energiával és érzelemmel.

A musical remekül ábrázolja az állatok változó személyiségeit és konfliktusait, miközben megragadja az eredeti művészi jelentőségét és a regény mögötti üzenetet. Az előadás erős és érzelmes üzenettel rendelkezik, amely megmutatja az emberek és az állatok kapcsolatának bonyolultságát, és hangsúlyozza az emberi természet korlátait.” – árulták el a darabról. Az előadás szövegváltozatát Lénárd Róbert készítette, míg az előadás zenéjét Erős Ervin és Klemm Dávid szerezte. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.

Kolozsvári Állami Magyar Színház: Állatfarm

Miskolci Csodamalom Bábszínház

A 2022/2023-as évadban fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Miskolci Csodamalom Bábszínház is aktív részese volt a világraszóló eseménynek. Számos hazai, határon túli magyar és külföldi bábszínházat, bábost és szabadtéri produkciót látott vendégül. Április 16-án, az olimpia megnyitó ünnepségén bemutatkozott az Ars Sol Luna – Bosch projekt című produkciójuk.

Ars Sol Luna – Miskolci Bábszínház

Május 17-én láthatta a közönség a Bábművészeti Világtalálkozó keretében a Marosvásárhely Művészeti Egyetem Bennem a létra című előadását a Csodamalom Bábszínházban.

A Bennem a létra elsősorban Weöres Sándor Rongyszőnyeg versfűzérének gyöngyszemeiből építkező versszínházi produkció, melyben a versek jönnek, mennek, összefogóznak, szétválnak, egymásra találnak, konfliktusba keverednek, feleselnek egymással.

Bennem a létra

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!