Interaktív formák és digitális technológia – A tizenéveseket is várja a Színházi Olimpia

A 10. Színházi Olimpia színes programjai közül az alábbiakban a tizenéveseknek szóló színházi élmények közül válogattunk: ezekben az alkotók a klasszikus történetmesélést interaktív formákkal váltották fel, olyan digitális technológiák alkalmazásával, amelyek a fiatalok számára is széles körben ismertek.

Budapest@Play

A PlayOn Fesztivál keretében érkezik Magyarországra Budapest@Play címmel a berlini Landesbühnen Sachsen és a Platypus Theater interaktív színházi játéka, amelyben nem minden az, aminek látszik.

A táblagépekkel felszerelt közönséget Budapest központjába irányítják – az élen járó mesterséges intelligencia CUCI és Barnabás, az idegenvezető kíséretében útra indulnak: arra kérik őket, hogy mérjék fel városukat. A cél az intelligens város létrehozásához szükséges adatok feltérképezése és annak biztosítása, hogy a lakosság aktívan részt vegyen városfejlesztés folyamatában.

Az adatgyűjtés során azonban a résztvevők kafkai helyzetekbe keverednek. A táblagép lencséjén keresztül nézve a játékosok az érzékelés és befogadás egy másik dimenziójába lépnek: a valódi városi térbe vetített virtuális elemek egy komplex kiterjesztett valósággá olvadnak össze, amelynek keretein belül az egyén mozog és cselekszik.

A Kolibri Színház szabadtéri előadására jegyek még elérhetők ide kattintva!

A jövő

Vessünk egy pillantást a jövőbe! De egy olyan jövő előtt állunk, amely kaotikusnak, sötétnek, elsöprőnek és nyugtalanítónak tűnik. A koronavírus miatt még inkább terjeszkedünk a digitális világokba, ahol nem találunk struktúrákat és kapcsolódási lehetőségeket, azonban eltévedhetünk és elidegenedhetünk. Mihez kapcsolódunk? Milyen érzés a valóságunk? Elvesztünk a világ számára? Elveszett számunkra a világ?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Kinder- und Jugendtheater Dortmund társulatának A jövő című darabja május 17-én 17 órakor a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színházban. Az előadásra jegyek ide kattintva elérhetők.

Thomas Ehrlichmann – Ann-Kathrin Hinz – Rainer Kleinespel

1984: Szeretet-minisztérium

Óceánia. 20.. évben. Tizennyolc évvel ezelőtt két gyermek – egy fiú és egy lány – eltűnt. A gyerekek megszöktek a Nagy Testvértől. A rendszer ellenségnek nyilvánította a szökevényeket. Létezésük nyomát is eltörölték, és legközelebbi hozzátartozóiknak úgy kellett tovább élniük, mintha a gyerekek soha nem léteztek volna.

Néhány nappal ezelőtt a lány apja és nővére, a fiú anyja és a gyerekek tanára titokzatos csomagot kaptak. Mind a négyüket letartóztatták. A Szeretet Minisztérium törvényszéke előtt be kell számolniuk az eltűnt gyermekekhez fűződő kapcsolatukról.

Az 1984: Szeretet-minisztérium című előadás során a közönség és a színészek egy tárgyalás aktív résztvevőivé válnak, amely az új technológiáknak köszönhetően lehetővé teszi, hogy befolyásolják a cselekmény menetét, vállalva a Nagy Testvér szerepét. A közönség szavazásától függ, hogy melyik szereplőt milyen sorrendben hallgatják ki. A nézők döntései befolyásolják a játék menetét.

A lengyel Ludowy Teatr produkciójára jegyek ide kattintva elérhetők.

Monolitok

Tizenegy éven felülieknek ajánlják a Monolitok című előadást, amelyben három történet észak-angliai tájakra viszi a nézőt a virtuális valóság segítségével. Mit jelent onnan származni, benne élni és oda tartozni? A Monolitok három környezet – egy láp, egy város és egy tengerpart – sugárzó látványvilágát fonja össze Hannah Davies, Carmen Marcus és Asma Elbadawi elbűvölő hangzásvilágával és költői monológjaival.

Egyszerre fantáziadús és magával ragadó, ez a VR-élmény lebilincselő bizonyítéka az ember és a környezete közötti elválaszthatatlan kapcsolatnak. Történetük és eredetük ahhoz a tájhoz kötődik, ahonnan származnak és ahol felnőttek. Monolitok – állókövek – hatalmas és hatásos erőt képviselnek. Az angol Pilot Theatre előadására jegyek már csak korlátozottan érhetők el, ide kattintva!

Monolitok

Van időd?

Van időd? című előadásban a Landestheater Linz ifjúsági színházi tanszéke a Johannes Kepler Egyetem Tudáscirkuszával, a Linzi Képzőművészeti Egyetem és a Felső-Ausztriai Alkalmazott Tudományok Egyetemének hallgatóival együtt olyan történetet hozott létre, amelyben az idővel kapcsolatos kérdésekre játékos és tudományos módon válaszolnak.

Alex biztosan elnézte az időt. Nincs más magyarázat arra, hogy miért nem jelenik meg az előadáson – általában annyira megbízható. Várni rá nem lehet, elvégre a közönség már megérkezett. Szóval mit lehet tenni? Ahhoz, hogy helyre álljon a rend, és Alex kiszabaduljon, a közönségnek és a színházi embereknek együtt kell működniük, és válaszolniuk kell az idővel kapcsolatos kérdésekre. A gyerekeknek szánt tudományos játék május 19-i előadására jegyek még elérhetők ide kattintva.

Van időd? / Isabella Campestrini

Frankenstein

Mary Shelley írásai inspirálták az olasz Elsinor Centro Di Produzione Teatrale társulatát Frankenstein című darabjuk megalkotására. A történet kultikus: egy természettudomány szakos hallgató úgy dönt, hogy embert teremt. Tanulmányozza, megöli az állatokat, és anatómiai részeket szerez a holttestekből. A kísérlet váratlan sikerrel kecsegtet: megszületik a Lény, szép és erős. Alkotója azonban kétségbeesik. Fél tőle. Miért?

Ez a regény igazi rejtélye: miért reagál Frankenstein úgy, ahogy teszi, miért nem büszke a munkájára? Rájövünk, hogy a szerző, Mary Shelley sem teljesen elégedett vele. Valójában egész életében tagadja és lebecsüli munkájának irodalmi értékét és saját érdeklődését. Örülnie kellene az általa létrehozott remekműnek, és ehelyett mindent megtesz azért, hogy kisebbítse az érdemeit. Miért? A Lény maga a Könyv. Az Eötvös 10 Művelődési Ház Nagyszínpadán május 18-án látható, 18 éven felülieknek szóló előadásra jegyek elérhetők ide kattintva.

Frankenstein / Elsinor Centro Di Produzione Teatrale

Nomádok

A portugál Teatro o Bando Nomádok című produkciója Olga Tokarczuk Nyughatatlanok címmel megjelent begunokról szóló könyve alapján készült színpadi adaptáció. A regény alapján készült előadás városi környezetben játszódik Annuszka, egy hétköznapi létbe süppedt háziasszony találkozik egy hajléktalan begun asszonnyal, Galinával, elhagyja családját, és többé nem hajlandó hazamenni.

Az előadás a megkövültségről, és annak ellentétéről, a megállíthatatlanságról szól. A sötétségről. Az éberségről. Arról, hogyan védhetjük meg magunkat a hatalommal szemben, amelynek legfőbb törekvése, hogy gúzsba kössön minket. Az E 10 Művelődési Ház nagyszínpadán látható május 19-i előadásra jegyek még elérhetők, ide kattintva!

Nomádok – fotó: Diana Martins
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!