Barcelona Flamenco Balett: Luxuria - fotó: Belen Codina
Barcelona Flamenco Balett: Luxuria - fotó: Belen Codina

Shakespeare, bábok és flamenco – Ilyen a Színházi Olimpia Nyugat-Magyarországon

A 10. Színházi Olimpia keretében mintegy hetven helyszínen mutatkoznak be hazai és nemzetközi társulatok: ezúttal a nyugati országrész programjaiból szemezgetünk. Mit nézhetünk például Zalaegerszegen, Szombathelyen, Kőszegen, vagy néhány kistelepülésen? Szubjektív ajánlónkból kiderül.

Barcelona Flamenco Ballet: Luxurîa 

A 2017-ben létrehozott Barcelona Flamenco Ballet társulata a Luxurîa című, David Gutiérrez által koreografált, számos díjjal kitüntetett előadásával érkezik a Színházi Olimpiára, amelyet Szombathelyen, a Weöres Sándor Színházban június 22-én 21 órakor láthat a közönség.

Luxurîában minden van: szexbotránytól a mélységes döbbenetig – az előadás ugyanakkor a hagyományos és modernebb, kortárs flamenco tánc innovatív kombinációját nyújtja, aminek köszönhetően kétségkívül az utóbbi évek egyik leglátványosabb színpadi produkciójának számít.

Jegyek az előadásra ide kattintva érhetők el.

Spectrum Színház és Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: A vihar

Június 1-jén 19 órakor Török Viola rendezésében láthatjuk a Kőszegi Várszínház színpadán a marosvásárhelyi Spectrum Színház és a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közös produkcióját. Shakespeare A vihar című klasszikusát ezúttal az európai reneszánsz zenei és táncbeli örökségével, a ma is élő dallamokkal, táncokkal állítják színpadra, amellyel céljuk, hogy Prospero varázspálcáját használva a „régi az új” elve alapján teremtsék „vissza” az európai kultúrát.

Az előadásra belépőjegyek kaphatók az előadás előtt a helyszínen, (Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, 9730 Kőszeg, Rajnis utca 9., tel.: +36 94 360-113;) vagy e-mailen lehet rendelni a [email protected] címen.

A vihar

Teatrul Figura Stúdió Színház: Boldogtalanok

Füst Milán Boldogtalanok című művét Albu István állítja színpadra a gyergyószentmiklósi Teatrul Figura Stúdió Színház társulatának közreműködésével.

Húber Vilmos televíziós gyártásvezetőt hidegen hagyják mind az emberi érzelmi kapcsolatokat illető konvenciók, mind az illő viselkedésformák. Bolondul a nőkét, bár évek óta együtt él gyermekének anyjával, Rózával, aki egyszer csak úgy dönt, magukhoz költözteti Húber legújabb szeretőjét.

Az elemi egymásrautaltságot, a külvilág számára kibírhatatlan, feloldhatatlan boldogtalanságot feldolgozó darabot június 23-án 19 órakor láthatjuk a szombathelyi Weöres Sándor Színház színpadán: az előadásra jegyek ide kattintva elérhetők.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulat: Részegek

Május 7-én 19 órakor láthatjuk a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház színpadán a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának előadásában Ivan Viripajev Részegek című darabját: a rendező, Radu Afrim valós élethelyzeteket teremtve mondatja ki a szereplőkkel a részegség különös állapotában bennük megfogalmazódó dilemmákat.

Fiatal lányok, modellek, friss házasok, középkorú házastársak, bankmenedzserek, fesztiváligazgatók, megcsalt férjek és feleségek, összesen tizennégy különböző rangú, életkorú férfi és nő vall a Részegekben a világról, elveszett értékeinkről.

Fotó: Bereczky Sándor

Szlovák Állami Népi Együttes: Passió

Passió festői freskó az élet és halál harcának két archaikus formájáról. Az első a hagyományos népi kultúra, a naptári szokások képeivel, amelyek a váltakozó tél ciklusához és az új, éltető tavasz beköszöntéhez kapcsolódnak. A második formát a bibliai újszövetségi történet képviseli Jézus Krisztus árulásáról, üldöztetéséről, elfogásáról, vértanúságáról és keresztre feszítéséről.

A műsor szerzőjének szándéka nem a hagyomány átírása, sem a húsvéti liturgiával való szembenézés: az előadás célja az ember és a föld történetének, az élő hagyománynak és a bibliai motívumoknak a kortárs művészeti eszközökkel történő értelmezése.

Az előadás a Győri Nemzeti Színház Nagyszínpadán június 7-én 20 órakor látható: jegyek ide kattintva elérhetők.

Sava Ognyanov Dráma Színház: Balkan Syndrome

Stanislav Stratiev a Balkan Syndrome című darabját 1987-ben írta: a Szovjetunióban a „peresztrojka” a rendszer megmentésére törekszik. Bulgáriában az elit csendben várja, hogy mindez véget érjen.

Látjuk az emberek abszurd próbálkozásait, akiket megzavartak a folyamatban lévő változások – az egyedülálló apa, az időjós, a matektanár, az öreglány, a falusi ember, az értelmiségi… Mindenki megosztja problémáit a hallgatósággal, és keresi annak megértését. A színház az emberek spontán haragjának tribünjévé változik.

Az előadást – amelyet a bolgár Sava Ognyanov Dráma Színház számára Nedyalko Delchev rendezett – június 10-én 19 órakor láthatjuk a Győri Nemzeti Színház színpadán. Jegyek elérhetők ide kattintva.

Csiki Játékszín: III. Richárd

A Veszprémi Petőfi Színház színpadán láthatjuk május 24-én 19 órakor a III. Richárd című Shakespeare-adaptációt a Csiki Játékszín társulatának előadásában.

„Országomat egy lóért!” – hangzik el Shakespeare egyik leghíresebb mondata a III. Richárd végén. Richárd, Gloucester grófja, eltökélte, hogy bármi áron megszerzi magának Anglia trónját. A béke unalmas neki. Mesterien szövi a hazugságok egyre sűrűbb hálóját, melyen lassan mindenki fennakad, aki az útjában áll. Élvezettel játssza a gonosz szerepét és nevet, amint anyja átkokat szór a fejére. Kíméletlen terveibe folytonosan bevonja a nézőt, aki szemtanúja lehet egy páratlan zsarnok felemelkedésének és bukásának.

Vladimir Anton rendezésére jegyek ide kattintva elérhetők.

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház: A csizmás kandúr

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház előadásában láthatjuk  A csizmás kandúr című bábelőadást: Charles Perrault klasszikusát 4 éves kor felett ajánlják a szervezők.

A legkisebb testvér élete sosem könnyű a mesékben. Akkor különösen nehéz, ha idősebb testvérei öröklik a családi malmot és a családi szamarat, neki pedig csak egy éhes macska jut, no meg az országút. Ám ha az a macska képes csizmát húzni, beszélni, de még dalra fakadni is, reménykedhetünk, hogy az ő segítségével hősünk sorsa nem várt fordulatot vesz.

Május 29-én 11 órakor érkezik a veszprémi Kabóca Bábszínház színpadára Szenyóra Rozina és családi vándorszínháza, hogy eljátsszák Nektek a Macskamester hiteles történetét! Támogatójegyek a helyszínen vásárolhatók.

A csizmás kandúr

Mutdance Company: Bemut

Bemut című előadásban a koreai Mutdance Társulat legikonikusabb – régi és újabb – koreográfiáit adja elő. Az előadást a Győri Nemzeti Színházban június 15-én 19 órakor láthatjuk.

Compagnie Belova-Iacobelli: Tchaïka

TÁNC XXV. Nemzetközi Kortárs Fesztivál keretében mutatkozik be Veszprémben a Tchaїka című előadás. A chiaroscuro technikával megvilágított színpadon egy színésznő és egy életnagyságú báb együtt járja be Csehov A sirálycímű drámájának világát.

Tchaїka, az idősödő, feledékeny színésznő egyszer csak a színpadon találja magát. A mögötte lévő fiatal nő emlékezteti, miért is van ott: hogy még egyszer utoljára eljátssza Arkadina szerepét kedvenc Csehov darabjában. Azonban a díszletről, a szövegről és a többi szereplőről már fogalma sincs. Minden tőle telhetőt megtesz, hogy leküzdje ezt a mentális problémát, amelynek hatására összetéveszti a színdarabot a valósággal.

A különleges előadásra jegyek ide kattintva elérhetők.

+1. Dunántúli Színházi Fesztivál

A 10. Színházi Olimpia keretében kerül megrendezésre április 7. és július 31. között a Dunántúli Színházi Fesztivál. Több mint 50 színházi esemény mellett kísérő koncertek, kézműves vásár, népi játszóház várja az érdeklődőket.

A fesztivál három vasi kisváros – Celldömölk, Vép és Vasvár – tengelye mentén szerveződik. Mindhárom település jelentős színjátszói hagyományokkal, s a jelenben is élő, s alkotó színházi, színjátszói közösségekkel rendelkezik. Az előadások többsége ingyenes, vagy jelképes összegért látogatható, a szervezők célja, hogy minél többen részt vehessenek a programjaikon.

Sárkányölő Sebestyén - forrás: KL Színház
Sárkányölő Sebestyén – forrás: KL Színház
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!