A megesett hercegnő története - fotó: Eöri Szabó Zsolt
A megesett hercegnő története - fotó: Eöri Szabó Zsolt

„Ilyet a világon sem nagyon látni” – szemle az olimpiai kritikákból

A színházi világ kiválóságainak adtak otthont Magyarország színpadai a 10. Színházi Olimpia három hónapja során. A műfajilag sokszínű program előadásai 200 000 nézőt vonzottak be, azonban a produkciókról számos szakmai kritikai is született. Összeállításunkban ezekből válogattunk a teljesség igénye nélkül.

„Minden három színészre van bízva, az ő szellemi és fizikai erőfeszítéseikből jön létre az a „rezgésszám”, ami elementáris erővel hozza elő Ibsen darabjának legesleglényegét.”

(A nő mindent megtett a férjéért, végül mégis neki kellett elhagyni a házat kritika a Nóra című előadásról; Sümegi Noémi – index.hu)

„Az Ifjú barbárok pedig kolosszálisan jó.”

(Meglendült Bartók Béla fejszéje – kritika Az ifjú barbárok című előadásról; Toót-Holló Tamás – Kultúrnemzet)

„Nagyon érdekes szellemi kaland”

(Vajon tanult-e valamit az emberiség Othello drámájából? – kritika az Othello című előadásról, Csejk Miklós – Kultúrnemzet)

Othello (r. Avtandil Varszimasvili) - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Othello (r. Avtandil Varszimasvili) – fotó: Eöri Szabó Zsolt

„gátlástalanul merész szerzői előadás”

(Történelmi görcsöket old az Ördög-show Görcsszentmiklóson – kritika Az ördög próbája című előadásról, Toót-Holló Tamás – Kultúrnemzet)

„Márkó Eszter rendezésében, a zenét szolgáltató Király Péter dalbetéteivel Tomcsáék Nyolckor a bárkán-ja hatévestől egészen a 99 esztendős korosztályig nézhető, élvezhető, élethosszig tartóan hasznosítható.”

(Nyolckor a bárkán, pingvinek a fedélzeten, emberek az Isten tenyerén – kritika a Nyolckor a bárkán című előadásról; Mészáros Géza – Kultúrnemzet)

Jelenet a Nyolckor a bárkán című előadásból

„Mexikói Nemzeti Színház előadása bár rengeteg humorral átszőtt, mégis kíméletlenül és tűpontosan megfogalmazta azt a tragédiát, amelyet a mexikói nők elszenvedtek, s elszenvednek a mai napig.”

(Emiliano Zapata asszonyai: a mexikói nők hangja szólalt meg – kritika az Emiliano Zapata asszonyai című darabról; Petrovics Gabriella – Kultúrnemzet)

„Purcărete Macbettje a színházi abszurd nagyszabású kiállítása”

(Ebben bizony, vastagon benne vagyunk – kritika a Macbett című előadásról; Török Ákos – fidelio.hu)

„A Visky Andrej rendezte előadás mégis eléri azt, hogy míg középpontjában a főszereplők alapkonfliktusa áll, a társadalmi hátteret is elénk tárja, jelenkorivá teszi.”

(Jelenkorivá tette a Bánk bánt az iskolai előadás – kritika a Bánk bán? Jelen! című előadásról; Szilléry Éva – Kultúrnemzet)

Emiliano Zapata asszonyai. Rendezte: Conchi León

„De szerencsés az a néző is, aki a Színházi Olimpia programjában egyáltalán láthatja ezt a szenvedélyes, kaotikus gondolatfolyamnak álcázott előadást, amely minden helyi korlátja ellenére is magával sodor.”

(Amiről nem lehet, arról nem is kell – kritika az Apropó, Hamlet! című előadásról; Gergics Enikő – revizor.hu)

„Mire elég néhány kékfestő vászon, egy szőlőprés, pár tökfej, két gereblye, egy kapa, egy kard és két szőlőfürtös fiatal? Écsi Gyöngyi felvidéki bábművész kezében vitathatatlanul varázslatra”

(Palóc nyelvjárásban elevenedett meg a mese – kritika a Szőlőszem Kálmán című előadásról; Koós Kata – Kultúrnemzet)

„Az előadás mindezt úgy adja vissza, hogy egy percig nem unatkozunk, a fények, a zenék, a táncos jelenetek, a vetítések, a különböző technikai effektek, a neves brit színházi alkotó, Simon McBurney rendezése és maga Janina elképesztő személyisége behúz minket a darab világába, ami olyan, mint egy ökológiai-morális thriller.”

(Megölték a kutyáit, ezért bosszúból végzett a tettesekkel – kritika a Hajtsad ekédet a holtak csontjain átcímű előadásról; Sümegi Noémi – index.hu)

Hajtsad ekédet a holtak csontjain át - fotó: Eöri Szabó Zsolt
Hajtsad ekédet a holtak csontjain át – fotó: Eöri Szabó Zsolt

„A pillanat művészetének lehettünk részesei majdnem két órán keresztül a Csillagok találkozása nemzetközi balettgálán a Nemzeti Táncszínházban.”

(Ragyogtak a táncművészet csillagai – kritika a Csillagok találkozása című előadásról; Petrovics Gabriella – Kultúrnemzet)

„Aki viszont maradt, az egy életre szóló élménnyel lett gazdagabb”

(Ilyet nemhogy Magyarországon, de a világon sem nagyon látni – kritika a A megesett hercegnő című előadásról; Sümegi Noémi – index.hu)

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!