A maszk útja

PREMIER: bemutatja európai úti filmjét a 10. Színházi Olimpia

 A maszk útja címmel forgatott úti filmet a 10. Színházi Olimpia stábja, amely az olimpialapító rendező, Theodórosz Terzopulosz által a Nemzeti Színháznak ajándékozott tradicionális színházi tragédia maszk európai körútjának állomásait mutatja be. A filmet május 27-én az M5, majd május 28-án a Kultúrnemzet, a Mediaworks kulturális divíziója gondozásában jelenik meg a Magyar Nemzet online felületén. A road movie-ban, amelynek állomása volt Athén, Trieszt és Salzburg is, megszólalnak – többek között – Romeo Castellucci, Heiner Goebbels és Olivier Py világhírű rendezők is.

Epidaurosztól Párizson át Budapestig

A tradicionális görög maszkkal, amely a 10. Színházi Olimpia egyik szimbólumává vált színházi világnapkeretében az olimpiaalapító görög rendezőóriás, Theodórosz Terzopulosz ajándékozta meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban, az ókori amfiteátrumban történt.

A maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át, akik a mesterrel budapesti Bakkhánsnők rendezésében is együtt dolgoztak. A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatói, Vidnyánszky Attila, Zalán János és Varga Zsuzsa osztályában.

Az átadást követően a maszk „útnak indul”, és egy európai utazás keretében meglátogatott a Színházi Olimpia résztvevői közül néhány művészt. Van, akikkel a saját székhelyükön, de a legtöbbjükkel turné közben találkozott a maszk és forgatócsoport: Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéjának keretében, Tiziana Barbiero rendezőt bergamói színházában kereste fel, de az útról készült filmben feltűnik Romeo Castellucci és Heiner Goebbels is.

A maszk kalandjainak miniepizódjait a Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhette a közönség, most pedig elkészült a több mint 20 perces film, amely az epidauroszi indulástól kezdve a hazaérkezésig felöleli az európai körutat, bemutatva azt is, ahogy az Átmentem lélegzetelállító produkció részeként ifj. Simet László artistaművész vállán a Duna felett is átkelt a maszk.

A film televíziós premierje május 27-én 16:35-tól lesz az M5 kulturális csatornán, majd a Kultúrnemzet, a Mediworks kulturális divíziója gondozásában jelenik meg Magyarnemzet.hu oldalon május 28-án, vasárnap 7 órakor. A videó a Színházi Olimpia Videa-csatornájára kerül fel.

Félidőben a 10. Színházi Olimpia

Mindeközben 2023 legnagyobb európai kulturális eseménye, amely hazánk több mint 100 színháznak és kulturális intézményének közreműködésével április 1-je óta zajlik Magyarországon, a napokban fordult át második félidejébe.

Azonban még mindig több mint egy hónapig érkeznek hozzánk nemzetközi társulatok és határon túli színházak, hogy részt vegyenek a színházi világ és a közönség ünnepén.

Tart még a 9. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó, júniusban várja a nézőket a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, a Csárdáskirálynő Fesztivál és a Győri Nemzeti Színház Duna Fesztiválja, folytatódik a szintén országos Bábművészeti Világtalálkozó is.

Zajlik az hazai színházak szemléje az Országos Színházi Találkozó keretében Debrecenben. A záróhónapban érkezik a Kolibri Színház SENSES Nemzetközi Fesztiválja a legapróbb nézőknek, és számos szabadtéri színház is csatlakozik az olimpiai programsorozathoz.

Különleges este a Margitszigeten: ünnepi záróünnepség

A 10. Színházi Olimpia ünnepi záróeseményének az ország legrégebbi szabadtéri színpada, a Margitszigeti Színház ad majd otthont. Június 24-i este programja két táncelőadással indul: Bartók A csodálatos mandarin és Ravel Bolero című legendás szerzeményeire készült táncművek, az InterEUropa Balett előadásában, nemzetközi szereposztással kerül színre.

A szimfonikus zenekari műként játszott művek, most egy különleges formában hangzanak fel, négykezes és két zongorás négykezes előadásban. A Bartók-művet a világhírű Bogányi Gergely és Boros Misi előadja elő, a Ravel-műhöz csatlakozik hozzájuk további két kiváló zongoraművész, Binder Károly és Varga Gábor.

Teatro Potlach

A színpadi programokat rendhagyó Szent Iván éji mulatság követi a Margitsziget fái között, a szabadtéri színpad körül. A nézők elmerülnek Szent Iván éjszaka varázslatos világába, hogy felfedezzék az erdő misztikumát. A fénysugarak felfedik a természet- és a fák szépségét, és testüket az őket beborító ködbe vonják.

Különböző művészetek figurái népesítik be a varázslatos éjszakát. A Teatro Potlach előadása a Színházi Olimpia záróünnepségeként az Aesop Studio és a Quiet Ensemble (Olaszország), a Fővárosi Nagycirkusz, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Budapest Bábszínház és a Zeneakadémia együttműködésével jön létre.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!