Távozik Sztarenki Pál művészeti vezető a zalaegerszegi színházból

Távozik a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeti vezetője, Sztarenki Pál, akivel az igazgató, Besenczi Árpád nem szakmai okok miatt nem kíván tovább együttműködni.

Négy premierrel készül nyáron az Orlai Produkció

Az Orlai Produkciós Irodánál hagyománnyá vált, hogy a nyár folyamán a Belvárosi Színházban és az ország több színházi eseményén is új bemutatókkal lepi meg a közönséget. 2018-ban is hasonlóképp tesz.

“Itt most mintha egy kicsi megvezetnének minket…” – Interjú Szamosi Zsófiával és Trokán Péterrel

A POSZT Díjátadó Gálája előtt a szakmai zsűri két tagjával, Szamosi Zsófiával és Trokán Péterrel beszélgetett tartalmi partnerünk, a Pótszékfoglaló.

Kulisszatitkok – 70 színházi iparművész 150 alkotásából nyílik kiállítás a Vigadóban
A Kulisszatitkok. Színház kívül-belül című kiállításon június 22. és július 29. között a Pesti Vigadóban 70 színházi iparművész 150 alkotását lehet megtekinteni. A tárlaton és az izgalmas kísérőprogramokon, könyvbemutatókon bárki bepillanthat a színházi iparművészet sokarcú kulisszatitkaiba.

Lassan húsz éve a Katona József Színház tagja. Legújabban Odüsszeuszt alakítja az Ithaka című színdarabban, és már készül A tanár című sorozat folytatására. Nagy Ervint a Szabad Föld kérdezte.

Őszi premierek nyári indulással – Videós beszámolók a Magyar Színházból

A Magyar Színházban már a következő, 2018-19-es évadot készítik elő.

X – Thriller készült Balsai Móni főszereplésével
November 1-jén kerül a mozikba Ujj Mészáros Károly, a Liza, a rókatündér rendezőjének következő filmje, az X – A rendszerből törölve című thriller.
Művészeti egyetemistáknak írt ki pályázatot a Trafó

A Trafó Kortárs Művészetek Háza pályázatot ír ki olyan kültéri látványelemekre, amelyet az intézmény külső helyszíni kitelepülések során használhat a Trafó brand látványos megjelenítésének céljából.

Színházi fotók

Hír

Művészeti főosztályt állítana fel az új államtitkár

Elkészítik hazánk kulturális térképét, felmérik, hogy mennyit költünk kultúrára, és hangsúlyosan figyelnek majd a nemzedékek közötti kulturális kommunikációra is. Fekete Pétert, a frissen kinevezett kultúráért felelős államtitkárt a Magyar Idők kérdezte.

POSZT

Rózsa Krisztián a POSZT díjazottai között

Átadták a Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait. A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját Rózsa Krisztián, a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapta a teátrum A kaukázusi krétakör-előadásában nyújtott alakításáért.

POSZT 2018 – Ők a díjazottak!

Véget ért a XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó, a szombati gálaesten kiosztották a díjakat. A szakmai zsűri szerint a kolozsvári Rosmersholm lett a legjobb előadás, a legjobb rendezés díját Székely Kriszta kapta.

Budapest

A Billy Elliot zárja az évadot az Erkel Színházban

Az Operaház évadát Sir Elton John és Lee Hall zenés darabja, a Billy Elliot – a Musical június 19-től július 14-ig tartó nyári szériája zárja mások mellett Stohl András, Németh Kristóf, Auksz Éva, Csákányi Eszter és Bencze Ilona főszereplésével.

Színházi videók

További videók

Vidék

A király és a szűz – Pozsgai Zsolt darabját mutatják be Békéscsabán

Kortárs darab ősbemutatóját láthatja a közönség a békéscsabai Jókai Színház udvarán, a TeÁtriumban június 16-án. Pozsgai Zsolt A király és a szűz című egyrészes történelmi játéka a budapesti Bakelit Center és a Csabai Nyár közös produkciójaként kerül színre, Csomós Lajos és Nádra Kitti előadásában. A szerzővel Niedzielsky Katalin beszélgetett.

Plusz

Kitekintő

Moziból kialakított játszóhellyel bővül a 65 éves temesvári színház

Az Alba Iulia utcai Nagytermen és Stúdión kívül újabb játszóhellyel bővül a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadó tereinek száma: a színház tulajdonába kerülő moziépület vetítéseknek, kortárs művészeti tevékenységeknek és egyéb közösségi, oktatási programoknak is helyet ad majd.

Különleges előadásokkal készül az idei szerbiai Shakespeare Fesztivál

A két veronai nemes hiphopmusical-változatával, a Hamlet bírósági tárgyalóterembe helyezett verziójával, valamint a Titus Andronicusszal várja a nézőket az idén ötödik születésnapját ünneplő szerbiai Shakespeare Fesztivál, amelyet június 28. és július 3. között rendeznek meg a vajdasági Cortanovciban.

125 éves a marosvásárhelyi színjátszás

Az állandó marosvásárhelyi színjátszás 215. születésnapja alkalmából, június 12-én, este 7 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata ünnepi előadásként nagytermi nézőtérrel tűzi műsorra a William Shakespeare: Macbeth című színművét. Az előadásra érvényesíthetőek a szabadbérletek.

Apró

Castingot hirdetnek az Egri csillagok musical szerepeire

Az egri Agria Nyári Játékok művészeti vezetése, Várkonyi Mátyás zeneszerző vezetésével meghallgatást hirdet 2019-es évi előadássorozatához: az Egri csillagok című történelmi musicalbe 18-35 év közötti énekes-színművészeket keresnek.

kövess minket az instagramon is!

 • Zsigmond Emőke az Örkény Színház Az üvegbúra c. előadásában. #orkenyszinhaz #szinhaz #színház #eloadas #zsigmondemőke
 • @orosz_akos_official "Felelőségteljesebben akarok létezni, mind az életben, mind a színpadon. De sok a kérdőjel, mindig megkérdőjelezem magamat. Bizonyos szempontból lehet, hogy olykor karakánabbnak kellene lennem. Régebben könnyebben vállaltam a konfliktusokat, de nem megfontoltan, pusztán dühből, ész nélkül. Azóta változott a világlátásom, a hozzáállásom az emberekhez, már mást jelent konfliktusba keveredni. Már nem csak egy bennem feszítő, hirtelen energia, inkább életviteli kérdés, hogy ki merek-e állni magamért és a gondolataimért? Most ezeken pörgök. Mellette pedig kreatív időszakomat élem, dalokat és verseket írok. Alapvetően jól érzem magam, a hitem pedig nem változott. Igazi dolgokat kell csinálni és bele kell dögleni ebbe a szakmába" -  Orosz Ákos Gergő Hahn Ludwig c. filmjének forgatásán. #forgatas #film #szinesz #színész #oroszakos (A karakter neve "Főszereplő". "A film egy forgatásról szól és nagyon viccesnek ígérkezik. Már egy éve szóba került ez a munka és még teljesen más volt a forgatókönyv, de ami már akkor is tetszett benne az az, hogy a film egy része közösségi finanszírozással készül. Ez szerintem végtelenül menő. Jó, hogy van ilyen és az is, hogy vannak akik beruháznak egy ilyen projectbe ismeretlenül. Remélem nem okozunk nekik csalódást" - írta Instagram oldalán a színész.)
 • Színház az egész város - Poszt 2018 - fotó: Nedjalkov Balázs #poszt #zajlik #szinhaz #színház @poszt_
 • Kedden Hegymegi Máté rendezésében látható a k2 Színház előadása, a Sömmi a Vígszínházban. A Cserna-Szabó András 2015-ős regényéből készült átirat, a mű eredeti nyelvezetét használva mutatja be Rózsa Sándort és a betyárvilágot a 19. században a maga véráztatta és küzdelmes élethelyzeteivel. A képen Erdélyi Adrienn és
Horváth Szabolcs. #mégvanjegy #vigszinhaz #vigszinhaz #k2szinhaz #szinhaz #színház Fotó: @adrierdelyi
 • Lakatos János koreográfus 21 éve tanít táncot, de korábban képzőművészeti ambícióktól fűtve tíz évet töltött a grafika és a festészet gyakorlásával. Ezekhez az ifjúkori gyökerekhez nyúl vissza, mikor kamerával a kézben megpróbálja elkapni és kompozíciókba zárni a tánc illanó varázsát. A fotóiból készült kiállítás június 22. és július 6. között látható a Müpa Fesztivál terében. #lakijani #lakatosjanos #kiallitas
 • "Az élet nem olyan hosszú, hogy ráérjünk a pesszimizmusra. Néha lehet mérges az ember, arra talán van idő, de többre...?" - 104 éve született Gobbi Hilda #gobbihilda #szinhaz #színház #színésznő #szineszno #nyar #nyár
 • "Ösztönös ember és színész vagyok. Szeretek rosszul próbálni és többféleképpen. Amire azt mondják, jó irány, arra indulok. Egy olyan kiránduló vagyok, aki nem tervezi meg előre, hogy merre megy” - Ujlaki Dénes A kis herceg c. előadásban (rendező: Dénes Viktor), a Pécsi Családi Színházi Fesztivál utolsó napján. #pecsicsaladiszinhazifesztival #pécs #pecs #ujlakidenes #ujlakidénes #szinesz #színész #kisherceg #szinhaz #színház
 • A bécsi Burgtheater, amely nemcsak Ausztria, hanem Európa egyik legjelentősebb teátruma. A színpad 1000 nm alapterületű és összesen 5 emeletből áll. A vasfüggöny 16 tonnás és tűz esetén 20 másodperc alatt hermetikusan lezárhatja a nézőteret a színpadtól. Súgólyuk már régen nincs – a színészek többnyire rádiótechnológiával kapnak segítséget. A színházat eredetileg bálteremnek építették, de 1741-ben Mária Terézia engedélyezte, hogy az épületet színházzá alakítsák - a császári család egy föld alatti járaton keresztül egyenesen a színházba juthatott.
 • Zsótér Sándor. Fotó: Eöri Szabó Zsolt
"Bemászni a fejekbe – egy kicsit. Azzal tudok tenni valamit, hogy mindaz, amit a darabokból szépnek és igaznak tartok, a tőlem telhető legigazabb módon jelenjen meg egy-egy előadásban. Valamit, persze, talán lehet változtatni, és az a kevés is számít" - interjú az oldalon. #zsótérsándor #zsotersandor #rendező #színház #szinhaz
 • A Szegedi Kortárs Balett nyitja a Tánc Fesztiválját. Immár 20. alkalommal hívják seregszemlére a professzionális színpadi táncművészet kiemelkedő alkotóit, előadóit Veszprémben. @tancfeszt #tanc #tánc #fesztivál #szegedikortarsbalett #balett #szegedikortarsbalett
 • 13 szerepben – például brókerként, hajléktalanként és hírolvasóként – tűnik fel Cate Blanchett Oscar-díjas színésznő Julian Rosefeldt Manifesto című, 13 csatornás filminstallációjában, amely szerdától látható a Magyar Nemzeti Galériában. Julian Rosefeldt nagyszabású munkáját eddig mindössze egyszer, mozifilmként vetítették Magyarországon, a Nemzeti Galéria tereiben azonban tizenhárom nagy méretű képernyőn lesz élvezhető. #szinesz #színész #színésznő #cateblanchett #julianrosefeldt #kiállítás #kiallitas #nemzetigaleria #nemzetigaléria
 • Dosztojevszkij után újra orosz szerzőhöz nyúlt Horváth Csaba. Nyikolaj Erdman Az öngyilkos c. darabjából május 24-én tartott bemutatót a Forte Társulat a Szkénében. Fotó: Jókuti György #forte #fortetársulat #szinhaz #színház #szkeneszinhaz #szkénészínház #szkéné #eloadas #előadás "Borzasztó következményei lehetnek, ha az ember életben akar maradni. Elég csak a hoppon maradt gyászoló tömegre gondolni. Lelketlenség. A szláv kultúra elemi tapasztalata sűrűsödik össze a múlt század húszas éveinek abszurd színdarabjában, Nyikolaj Erdman komédiájában. „Beleszerettem a hasamba elvtársak!” Mint egy felkiáltójel, úgy áll szemben az állástalan kispolgár a történelemmel. De mi sem rémisztőbb ennek a kis túlzással chaplini figurának, Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikovnak az élethelyzeteiben, mint az önzetlenségből, mások javára elkövetett öngyilkosságtól való félelem" - áll az előadás ajánlójában. #földeákinóra #feherlaszlo #pallagmarton #nagynorbert #horvathcsaba