“A közöset kell kutatni” – Hámori Gabriella válaszolt

Castingok, mono­drámák és altatódalok – elsősorban ezekben a műfajokban mozog otthonosan mostanában. Hámori Gabriellával anyaságról és a magyar színésznők valóságáról beszélgetett az Elle. LAPSZEMLE.

Független színházi társulatok és fiatal alkotók a 28. THEALTER programjában

A kortárs szcéna közönségét várja 2018. augusztus 3. és 11. közt Szegedre a THEALTER fesztivál. Hazánk legfontosabbjai közül jó pár független színházi csapat előadása lesz látható a 9 napos program során, és a hagyományokhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik a szegedi közönségnek.

„Alig hiszem el, ami körülöttem zajlik” – Interjú Peller Annával

Augusztus 10-én a szegedi Dóm téren mutatják be a ’90-es évek ikonikus filmjéből készült Apáca show-t Szente Vajk rendezésében. A főszerepet, Deloris Van Cartiert az Operettszínház színésznője, Peller Anna kelti életre, aki amellett, hogy nagyon közel érzi magához a karaktert, elárulta, hisz a sorsszerűségben és hihetetlenül szerencsésen alakul az élete.

„Sok múlik azon, ki milyen versenyistállóból érkezik” – Bányai Kelemen Barna és Mátray László válaszolt

Egyikük Alföldi Róbert, másikuk Vidnyánszky Attila vezető színésze – és jó barátok. Bányai Kelemen Barnát és Mátray Lászlót a Válasz.hu kérdezte.

Sárkányok, transzszibériai expressz, pálinkával itatott kisgyermek, Soharóza kórus, cáratyuska, akiből végül szappan lesz. Álomszerű és szívszaggató mese vár ránk július 19-én a Szentendrei Teátrum műsorán.

Egy temetéssel kezdődő születésnapról szól a Spirit Színház új előadása

Mi lehetne rémesebb annál, mint egy temetéssel kezdődő születésnap? Ebből az alaphelyzetből indul Charles Laurence Rémes születésnap (Alice élete) című vígjátéka, melynek magyarországi bemutatója július 24-én lesz a Spirit Színházban Détár Enikő főszereplésével.

Felhőkarcolók között a Hong Kong Balett táncosai

A HK Balett nemrég a város legszebb pontjait választott új kampányának színhelyéül – számolt be a Travelo.

Pura Poesia – Gryllus Dorka Juhász Anna vendége volt

A Pura Poesia – Irodalmi notesz harmadik vendége Gryllus Dorka volt, akinek az irodalomról elsősorban annak színpadi megformálása jut eszébe. Volt Roxane a Cyrano-ban, Eliza a My fair lady-ben. Van, hogy Frida Kahlo a színpadon, de Juhász Annának legtöbbet Anna Karenináról mesélt.

“Érezzük, hogy hatalmas lehetőségeink vannak” – Interjú Varga Bence rendező hallgatóval

A még egyetemista Varga Bence rendezésében, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Szentendrei Teátrum közös produkciójában mutatják be Carlo Gozzi: A kígyóasszony című művének új zenés változatát.

Eszenyi Enikő és Börcsök Enikő főszereplésével készült Dobray György új filmje

A Farsang című kisjátékfilmben egy dörzsölt túravezető hamis rejtéllyel próbálja meg feldobni az erdei sétát a résztvevők számára.

Színházi fotók

Hír

Miller Zoltán: “A Cirkuszhercegnő nem egy szokványos operett”

Július 20-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon mutatják be a Cirkuszhercegnőt Szabó Máté rendezésében. A főszerepet Miller Zoltán alakítja, aki arról is mesélt mi a legnagyobb kihívás az előadásban, és mi kellene ahhoz, hogy feladva a vándoréletét egy társulathoz szegődjön.

Budapest

Hogyan lesz a bohózat? – Sándor Erzsi írása

Szeptember 21-én mutatja be a Magyar Színház a Folytassa, Ciceró! – avagy Botrány a törvényszéken című “zenés szatirikus érzékiséget” 3 felvonásban, Horváth Illés rendezésében. Sándor Erzsia a darab próbáján járt.

Színházi videók

További videók

Vidék

Az atomenergiáról szóló musicalt mutatnak be Tolnán

Szűk egy hónap alatt kell összeraknia egy színpadi musical produkciót annak a nyolcvan diákból, tizenhat nevelőből és egy több mint harmincfős, profi orosz művészekből álló csapatnak, amely július elején érkezett Tolnára.

Plusz

SHIFF – Nemzetközi filmes seregszemlét tartanak Pécsett

Nemzetközi filmes seregszemlét tartanak Pécsett szeptember 3. és 9. között az ugyanabban az időben megrendezendő 2. komlói Hét Domb Filmfesztivál társrendezvényeként – hangzott el az esemény július 19-i sajtótájékoztatóján, a baranyai megyeszékhelyen.

Könyv készül Kazán Istvánról

Kriszt László koreográfus a 60-as, 70-es évek színházi egyéniségéről, Kazán István rendezőről, színészpedagógusról szerkeszt könyvet.

Kitekintő

A legjobb brit fesztiválon lép fel a Recirquel

A tavalyi év legjobb brit fesztiváljának megválasztott Latitude Fesztiválon lép fel július 13-án és 14-én a Recirquel, ahol nemzetközi szenzációként harangozták be az elmúlt években komoly nemzetközi sikereket elért magyar újcirkusz társulatot.

Apró

Ismét színházi mesterkurzust szervez a Létra Kulturális Egyesület

A Létra Kulturális Egyesület idén is szervez előadóművészeti továbbképzési programot “Színházi Mesterkurzus” néven. A program célja a magyar színházi szakemberek szakmai fejlődésének elősegítése. A kurzussal a tavalyi programhoz hasonlóan olyan szakmai tudást szeretnének elérhetővé tenni Magyarországon, amely hazánkban kevésbé hozzáférhető a nemzetközi gyakorlathoz képest.

kövess minket az instagramon is!

 • Reméljük, hogy legalább ilyen vidáman nyaraltok... A képen: Kiss Manyi. #kissmanyi #szinesz #színész #színésznő
 • LES - Borovi Dániel imázsfotója Márkus Sándor színész, látványtervező installációjához. Fotó:@daniborovi "Én egy vidéki kis faluban, Álmosdon nőttem fel. A családommal sokáig mezőgazdaságból éltünk és már gyerekkoromban megtapasztaltam mit is jelent az munka. Egy egész napos uborkaszedéshez képest egy színházi főpróbahét hajnali szinkronokkal felüdülésnek számít. A szüleim többek között megtanítottak dolgozni és talán ennek veszem a legtöbb hasznát az életben. Hálás vagyok nekik ezért…" - Márkus Sándor.
 • A múlt héten lezajlott az első magyar színházi fesztivál New Yorkban, melynek keretében több, mint 60 magyar színházcsináló és zenész tölthetett el 10 napot Amerikában.

A Fesztivál létrehozásának ötlete a k2 Színház társulatában, azon belül is Boros Anna színésznőben fogalmazódott meg. A projekt hosszú távú célja, hogy kétéves rendszerességgel kerüljenek ki Magyarországról színházi előadások, ezzel elősegítve a kortárs magyar művészet terjesztését a nagyvilágban. A kezdeményezés egyedülálló, hiszen New Yorkban korábban nem volt magyar színházi fesztivál. Fotó: @annamasa A képen Boross Anna és Lovas Rozi
 • 90 éves Kassai Ilona Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő. "Ruttkai Éva szerint ehhez a pályához kell egy kis tehetség, de ha nincs szerencsém, akkor lehet annyi tehetségem, mint egy istennek, akkor se lesz belőlem soha semmi. Én mindig hittem abban, amit csináltam, pedig az én alaptermészetem nem alkalmas színésznőnek. Sose akartam sztár lenni, szerettem volna még nagyon sok szerepet jól eljátszani, örömet szerezni a közönségnek, de az, ami ezzel jár – megjelenni, csillogni-villogni mindenütt –, az nem az én világom." #kassaiilona #színész #színésznő
 • Holnap Kőbányán, egy héttel később, 14-én pedig Tatán koncertezik A GRUND - vígszínházi fiúzenekar. Fotó: Gál Bereniké #koncert #fiuzenekar #vigszinhaz #vígszínház #grund #agrundvígszínházifiúzenekar @grundfiuzenekar
 • Fotó: @lakijanidance #tanc #tánc #china #kína #dance
 • "Csak akkor hihetjük magunkat jónak egy szerepben, ha megvan bennünk az önmagunkkal való találkozás pihentető, simogató érzése. Az igazi alakítás mindig a szabadság laza érzésével jár. (...) Nem lehet nyugodni, míg el nem értük a legszélsőbb, a legcsábítóbb pontot, ahol már nem játszunk, csak beismerünk, már nem védelmezünk, csak feláldozunk" - Gábor Miklósra emlékezünk.

#gabormiklos #gábormiklós #színész #szinesz #ruttkaieva #színésznő
 • Picasso és a tánc címmel nyílt kiállítás a párizsi Garnier Operában, ahol a spanyol festőművésznek mintegy 130 alkotása, dokumentuma, fotója, általa tervezett jelmezek és balettelőadások díszletelemei láthatók.

A szeptember 16-ig látogatható tárlatra az operaház saját gyűjteményéből és a francia nemzeti könyvtárból érkeztek a kiállított művek. #picasso #tanc #tánc #kiallitas #párizs
 • A Kaposvári Egyetem II. éves hallgatói közösen a Képzőművészeti Egyetem látványtervező hallgatóival elnyerték Magyarország képviseletét a Prágai Quadriennálé 2019 Diákszekciójában.

A kiállítás tematikája a Képzelet, az alkotófolyamat kezdete, a meghatározó ötletek, gondolatok megszületésének pillanata.

A magyar installáció felhője az önkéntelen képzeletet hivatott demonstrálni. Gondolataink akár a felhő, egy pillanat alatt elmosódhatnak, megváltozhatnak, átalakulhatnak. Ez a fajta változékonyság inspirálta az installáció fő elemét, amely egyszerre kézzelfogható és megfoghatatlan.

#pq #diakok #quadriennale #kaposvar #kepzomuveszetiegyetem
 • "Akkor vagyok igazán boldog, ha végül el tudom engedni a maximalizmust, így találok rá az örömre. Amikor érzem, hogy már mindent megtettem, most már csak bíznom kell magamban. (...) Ez az egész pszichológia, olyan finom rezgéseken mozgunk mi táncosok, olyan fontos, hogy hogyan kapcsolódsz a másikhoz, hogyan érinted meg. Nagyon mélyen el kell veszni, hogy aztán nagyon mélyen megtaláld magad" - Egyed Bea táncművész. @egyedbea #tanc #tánc #tancos #tàncművész #egyedbea
 • John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Chicago című darabját vitte színre Alföldi Róbert az Átriumban. A képen a Velma Kellyként debütáló Parti Nóra. Alföldi Róbert egy giccstől mentes előadást szeretett volna létrehozni, amely a boldogság és a boldogulás keresésére fókuszál - a darab a „tradicionális” színrevitelekhez képest sötétebb, a szereplők valós társadalmi közegét ábrázoló tónust kap. Fotó: @atriumfilmszinhaz #átrium #szinhaz #chicago #színház
 • Ti is így vagytok ezzel? #nyár #gryllusdorka