“A részvétellel, a neveddel is tudsz segíteni” – Végh Ildikó a Katona Eltáv projektjéről

2016-ban egyedülálló civil felzárkóztatási programot indított a Katona József Színház és az Autonómia Alapítvány egy Heves megyei roma közösségben, Szúcs-bányatelepen. Végh Ildikóval, az Eltáv projekt vezetőjével a Deszkavízió beszélgetett.

Vígjátékok és elsőfilmek is forognak a nyáron kiváló színészeinkkel

A nyár hagyományosan munkával telik a hazai filmesek számára, többek között azért, mert az évad közben színházakban játszó színészek általában ilyenkor érnek rá forgatni. Idén elsősorban vígjátékok és az Inkubátor Programban készülő bemutatkozó rendezések forognak a következő hónapokban.

“A drámában minden mondatnak tétje van” – Tallér Edina író-drámaíró válaszolt

Tallér Edina sikeres színházi szerző, aki műveiben gyakran reflektál a világ és a társadalom változásaira. Az író-drámaíróval női sorsokról, a magyar színházak helyzetéről, valamint ez évi terveiről is beszélgett a Magyar Hírlap. Lapszemle.

Nádas Péter életművéről jelenik meg monográfia

2018 októberében jelenik meg Bazsányi Sándor Nádas Péterről szóló monográfiája, mely finom elemzéssel és jól követhető okfejtéssel keresi a választ a Nádas-életmű által fölvetett számtalan kérdésre.

A Szegedi Szabadtéri Színpadon hamarosan esténként négyezer néző előtt lesz Júlia. Mészáros Blankát az Index kérdezte.

“Civilben nem jön velem szembe egy rokokó kabát” – Ismerjék meg Füsti Ilona öltöztetőt

A Pesti Magyar Színház háttérdolgozóit bemutató videosorozat következő részében Füsti Ilona öltöztetőt ismerhetjük meg, aki van, hogy egy gyorsöltözés alkalmával egyszerre 15 lányra segíti fel a jelmezt.

MDLSX – Ön- és identitáskereső utazás ősszel a Trafóban

Silvia Calderoni, miközben a színpadon fizikailag és lelkileg lemeztelenedik, az előadás technikai apparátusát is működteti: operatőr, hang- és videotechnikus egy személyben.

Erdélyi hetet rendeznek a Gyulai Várszínházban

Hagyományt teremtő szándékkal Erdélyi hét elnevezésű színházi fesztivált rendez a Gyulai Várszínház. Ennek keretében minden nap más-más erdélyi magyar színház mutatkozik be július 30. és augusztus 5. között. 

Orosz Ákos: “Szeretem magam kockázatos helyzetekbe sodorni”

Idén első alkalommal nem csak színészként, hanem rendezőként is dolgozott. Orosz Ákost a Deszkavízió kérdezte.

Izraeltől Šibenikig – Első önálló évadát zárja a Pécsi Balett

Szakmai elismerésekkel és közönségdíjjal zárja első önálló évadát hazánk legrégebbi modern balett társulata.

Színházi fotók

Hír

Elhunyt Dózsa Görgy

Július 21-én betegsége következtében elhunyt Dózsa György, nyírbátori kulturális szakember. Nevéhez fűződik a Szárnyas Sárkány Fesztivál, a hazai utcaszínházi közeg első és egyetlen seregszemléje.

Budapest

Hogyan lesz a bohózat? – Sándor Erzsi írása

Szeptember 21-én mutatja be a Magyar Színház a Folytassa, Ciceró! – avagy Botrány a törvényszéken című “zenés szatirikus érzékiséget” 3 felvonásban, Horváth Illés rendezésében. Sándor Erzsia a darab próbáján járt.

Színházi videók

További videók

Vidék

Plusz

Kategória-győztes lett a Virágvölgy a palicsi fimfesztiválon

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét választotta a legjobb alkotásnak az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések című kategóriában a palicsi filmfesztivál filmkritikusokból álló nemzetközi zsűrije – közölte a bírálóbizottság július 20-án, pénteken.

Kitekintő

ABBA-dalokból készít lemezt Cher

ABBA-dalokból készít lemezt Cher. A 72 éves Oscar-díjas énekesnő, színésznő a Today Show című reggeli amerikai tévéműsorban beszélt erről.

Nemzetközi színházi nevelési programot tart az Osonó

Július 15. és 24. között három helyszínen, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Gyimesfelsőlokon zajlik az Osonó Színházműhely által szervezett Meet&Act elnevezésű ifjúsági színházi nevelési program, amelyen 21 holland, magyarországi, erdélyi magyar és román fiatal, valamint 6 ifjúsági vezető vesz részt.

Apró

Díszítőt keres az Újszínház

A teátrum főállású, teljes munkaidőben alkalmazott, színházszerető, munkája iránt elkötelezett díszletépítő munkatársat keres, nehéz fizikai munkára.

kövess minket az instagramon is!

 • Nézők a Szegedi Szabadtérin. Fotó: @edervera
 • Reméljük, hogy legalább ilyen vidáman nyaraltok... A képen: Kiss Manyi. #kissmanyi #szinesz #színész #színésznő
 • LES - Borovi Dániel imázsfotója Márkus Sándor színész, látványtervező installációjához. Fotó:@daniborovi "Én egy vidéki kis faluban, Álmosdon nőttem fel. A családommal sokáig mezőgazdaságból éltünk és már gyerekkoromban megtapasztaltam mit is jelent az munka. Egy egész napos uborkaszedéshez képest egy színházi főpróbahét hajnali szinkronokkal felüdülésnek számít. A szüleim többek között megtanítottak dolgozni és talán ennek veszem a legtöbb hasznát az életben. Hálás vagyok nekik ezért…" - Márkus Sándor.
 • A múlt héten lezajlott az első magyar színházi fesztivál New Yorkban, melynek keretében több, mint 60 magyar színházcsináló és zenész tölthetett el 10 napot Amerikában.

A Fesztivál létrehozásának ötlete a k2 Színház társulatában, azon belül is Boros Anna színésznőben fogalmazódott meg. A projekt hosszú távú célja, hogy kétéves rendszerességgel kerüljenek ki Magyarországról színházi előadások, ezzel elősegítve a kortárs magyar művészet terjesztését a nagyvilágban. A kezdeményezés egyedülálló, hiszen New Yorkban korábban nem volt magyar színházi fesztivál. Fotó: @annamasa A képen Boross Anna és Lovas Rozi
 • 90 éves Kassai Ilona Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színésznő. "Ruttkai Éva szerint ehhez a pályához kell egy kis tehetség, de ha nincs szerencsém, akkor lehet annyi tehetségem, mint egy istennek, akkor se lesz belőlem soha semmi. Én mindig hittem abban, amit csináltam, pedig az én alaptermészetem nem alkalmas színésznőnek. Sose akartam sztár lenni, szerettem volna még nagyon sok szerepet jól eljátszani, örömet szerezni a közönségnek, de az, ami ezzel jár – megjelenni, csillogni-villogni mindenütt –, az nem az én világom." #kassaiilona #színész #színésznő
 • Holnap Kőbányán, egy héttel később, 14-én pedig Tatán koncertezik A GRUND - vígszínházi fiúzenekar. Fotó: Gál Bereniké #koncert #fiuzenekar #vigszinhaz #vígszínház #grund #agrundvígszínházifiúzenekar @grundfiuzenekar
 • Fotó: @lakijanidance #tanc #tánc #china #kína #dance
 • "Csak akkor hihetjük magunkat jónak egy szerepben, ha megvan bennünk az önmagunkkal való találkozás pihentető, simogató érzése. Az igazi alakítás mindig a szabadság laza érzésével jár. (...) Nem lehet nyugodni, míg el nem értük a legszélsőbb, a legcsábítóbb pontot, ahol már nem játszunk, csak beismerünk, már nem védelmezünk, csak feláldozunk" - Gábor Miklósra emlékezünk.

#gabormiklos #gábormiklós #színész #szinesz #ruttkaieva #színésznő
 • Picasso és a tánc címmel nyílt kiállítás a párizsi Garnier Operában, ahol a spanyol festőművésznek mintegy 130 alkotása, dokumentuma, fotója, általa tervezett jelmezek és balettelőadások díszletelemei láthatók.

A szeptember 16-ig látogatható tárlatra az operaház saját gyűjteményéből és a francia nemzeti könyvtárból érkeztek a kiállított művek. #picasso #tanc #tánc #kiallitas #párizs
 • A Kaposvári Egyetem II. éves hallgatói közösen a Képzőművészeti Egyetem látványtervező hallgatóival elnyerték Magyarország képviseletét a Prágai Quadriennálé 2019 Diákszekciójában.

A kiállítás tematikája a Képzelet, az alkotófolyamat kezdete, a meghatározó ötletek, gondolatok megszületésének pillanata.

A magyar installáció felhője az önkéntelen képzeletet hivatott demonstrálni. Gondolataink akár a felhő, egy pillanat alatt elmosódhatnak, megváltozhatnak, átalakulhatnak. Ez a fajta változékonyság inspirálta az installáció fő elemét, amely egyszerre kézzelfogható és megfoghatatlan.

#pq #diakok #quadriennale #kaposvar #kepzomuveszetiegyetem
 • "Akkor vagyok igazán boldog, ha végül el tudom engedni a maximalizmust, így találok rá az örömre. Amikor érzem, hogy már mindent megtettem, most már csak bíznom kell magamban. (...) Ez az egész pszichológia, olyan finom rezgéseken mozgunk mi táncosok, olyan fontos, hogy hogyan kapcsolódsz a másikhoz, hogyan érinted meg. Nagyon mélyen el kell veszni, hogy aztán nagyon mélyen megtaláld magad" - Egyed Bea táncművész. @egyedbea #tanc #tánc #tancos #tàncművész #egyedbea
 • John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse világhírű, Chicago című darabját vitte színre Alföldi Róbert az Átriumban. A képen a Velma Kellyként debütáló Parti Nóra. Alföldi Róbert egy giccstől mentes előadást szeretett volna létrehozni, amely a boldogság és a boldogulás keresésére fókuszál - a darab a „tradicionális” színrevitelekhez képest sötétebb, a szereplők valós társadalmi közegét ábrázoló tónust kap. Fotó: @atriumfilmszinhaz #átrium #szinhaz #chicago #színház