Fotó: Tereza Hrudbá

Cseh Vérnász és lengyel Antigoné – Mutatjuk a Színházi Olimpia szláv nyelvű előadásait

A 10. Színházi Olimpia előadásai nem csak műfaji, de nyelvi változatosságot is hoznak a hazai színpadokra. Az alábbi válogatásban elsőként a szláv – ukrán, szerb, lengyel, szlovák és cseh nyelvű – előadásokból szemezgettünk.

Ukrán nyelvű előadások

A kijevi Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház a háború ellenére két előadással érkezik a MITEM fesztivál meghívására a Nemzeti Színház színpadára. A háborús helyzetre tekintettel a két vendégjáték messze túlmutat önmagán, és a kultúra erejét hivatott bizonyítani.

Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház: Állítsátok meg Arturo Uit!

Dmitro Bogomazov rendezésében Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit!  című művét május 12-én láthatjuk a Nemzeti Színház nagyszínpadán – a darabra jegyek ide kattintva érhetők el. Az 1920-as évekbeli amerikai stílusban játszódó gengszterdráma fokozatosan egy új diktátor születését bemutató példázattá alakul át.

Bogomazov rendezésében egy új – kortárs – Arturo Ui lépett a történelem színpadára, napjaink történelme ugyanis új kommentárt írt a darab fejezeteihez. Ha felidézzük a jelenkori diktátor életrajzát, megdöbbentően sok a közvetlen párhuzam Brecht darabjának eseményeivel. A különbség mindössze némi időeltolódás: napjainkban is a régi mechanizmusok és emberi hibák teszik véres zsarnokká a pitiáner bűnözőt. A brechti hagyományokat követve, a darab élőben előadott dalokat is tartalmaz.

Ivan Franko Ukrán Nemzeti Dráma Színház: Caligula

Május 14-én, szintén a kijevi társulat előadásában Albert Camus Caligulájának ad otthont a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpada: jegyek az előadásra már elfogytak.

Camus Caligula című műve a 20. század egyik legjelentősebb darabja, egy diktátor abszolút hatalmát állítja elénk abszolút Rosszként, ami elkerülhetetlenül őrületbe, káoszba, halálba visz. Egy véres ókori zsarnok története ez, Camus egzisztencialista újraértelmezésében.

Az előadás rendezője Ivan Urivszkij. A fiatal tehetséggel a 10. Színházi Olimpia záróelőadásának rendezőjeként is megismerkedhet a közönség: a Szentivánéji álom című darabja Nemzeti Színház társulatának közreműködésével a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható június 24-én.

Szerb nyelvű előadás

Belgrádi Nemzeti Színház: Háború és béke

Szerb nyelven, angol és magyar felirattal láthatja a közönség a Belgrádi Nemzeti Színház társulatának előadásában Tolsztoj Háború és béke című klasszikusát. A szerb művészek Nemzeti Színházban április 24-én 19 órakor lépnek színpadra.

„Az emberi élet teljes képe”-ként is jellemzett monumentális művet ezúttal Boris Liješević rendező adaptálásában láthatjuk. Az előadásra jegyek még elérhetők ide kattintva.

Háború és béke. Fotó: Vuk Miletić

Lengyel nyelvű előadások

Lengyel nyelvű előadásokból sem lesz hiány a Színházi Olimpia keretében: májusban és júniusban is több előadás közül választhatnak a nyelv szerelmesei.

Wybrzeże: Trójai nők

A gdanski Wybrzeże társulata Euripidész A trójai nők című művét állítja színpadra Jan Klata rendezésében.

Milyen volt a Trója eleste utáni másnap reggel? Hogyan süllyedtek a királyi családhoz tartozásukra büszke nők az emberi létezés legaljára? Hogyan viszonyulnak a hellén magas kultúrát képviselő hódítókhoz, akik az ártatlanok és védtelenek legyilkolásával barbárokká váltak maguk is?

Az előadás létrehozása során a szerzők azt kísérlik meg bemutatni, hogyan érlelődik az áldozatokban az elkövetőkkel szembeni bosszú. Ezt láthatjuk június 5-én 19 órakor a Nemzeti Színházban, a MITEM fesztivál keretében: az előadásra jegyek még elérhetők ide kattintva.

Witkacy: CCY – WITKAC-Y Menazséria

Szintén a MITEM meghívására érkezik a Stanislaw Ignacy Witkiewicz halálának 70. évfordulója és 125. születésnapja alkalmából készült, Witkacy ifjúkori művei által ihletett előadás, a CCY – WITKAC-Y Menazséria, amelyben felfedezhetők minden későbbi drámájának jellegzetességei.

A szöveg (Witkacy 1893-as fiatalkori, pontosabban gyermekkori drámái) remek alkalom az együtt játszásra (színházcsinálásra, beszélgetésre), illetve egy játékosan alakuló folyamat megélésére május 11-én 19 órakor a Nemzeti Színház Színpadán. Jegyek elérhetők ide kattintva.

CCY – WITKAC-Y. Fotó: Ado Kasprzak

Song of the Goat: Antigoné

A világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat visszatér a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó színpadára ezúttal egy különleges rock-operával június 24-én. Szophoklész Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra Grzegorz Bral rendezésében.

Az ókori görög költészet ritmusa középkori üstökön szólal meg, maszkulin energiák lengik be a színpadot, könyörtelen és hangos elemek kíséretében: jegyek az előadásra ide kattintva érhetők el.

Szlovák nyelvű előadások

A Kassai Állami Színház társulata két kiváló, szlovák nyelvű, magyar felirattal ellátott előadással érkezik a Színházi Olimpiára.

Kassai Állami Színház: Liliom

Molnár Ferenc leghíresebb, legsikeresebb művét, a Liliomot állítja a tatabányai Jászai Mari Színház, Népház színpadára a kassai társulat. A hintáslegény és a cselédlány viharos szerelmének szívszorító története a nagyvárosi prolik életének társadalmi tükrévé válik, amely a bűnözés természetének örökké visszatérő kérdéseit feszegeti. Ebben a tragikomikus történetben több szálon fonódnak össze a város peremén élők szerelmi kétségei, társadalmi, párkapcsolati és pszichológiai kérdéseket felvetve. A történetnek van egy rendhagyó, transzcendentális felhangja is.

Martin Čičvák mai rendezésében a darab egyetemes témái nyílnak meg előttünk: az előadásra jegyek ide kattintva vásárolhatók.

Kassai Állami Színház: Milada Horáková

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó zárónapján, június 25-én a Kassai Állami Színház unikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében. A több műfajt ötvöző történelmi időutazás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Milada Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az 50-es évek kommunista Csehszlovákiájának egyik legnagyobb koncepciós perében.

Az alkotók Jana Kánskának, Milada Horáková lányának ajánlották az előadást, aki csak negyven év után kapta meg édesanyja búcsúlevelét. A megrendítő előadásra jegyek már elérhetők ide kattintva.

Cseh nyelvű előadások

AraArt Theatre: Mama/Dajori

Az AraArt Theatre művészeinek tolmácsolásában láthatjuk az RS9 Színház színpadán a Mama/Dajori című darabot  cseh nyelven, angol felirattal június 16-án 19 órakor.

A cseh ARA Art társulat Mama című előadása négy generáció sorsán keresztül tárja elénk, mennyire igazságtalanul nagy terhet róttak a roma nőkre a történelem viszontagságai. Négy történet, négy korszak, különböző írónők tollából, személyes interjúk alapján. Az elsőben megismerjük a 2. világháború előtti Csehszlovákia ellentmondásos, de kiszámítható hétköznapjait, ezt követi a kommunizmus időszaka. A ’70-es években játszódó harmadik rész azt mutatja be, miként emelték ki erőszakkal a roma gyerekeket családjukból és helyezték őket állami gondozásba. Végül a záró történet a ’80-as években jogtalanul sterilizált asszonyok máig cipelt traumáit meséli el.

Olomouci Morva Színház: Vérnász 

Június 23-án az Olomouci Morva Színház Vérnász című produkcióját láthatjuk a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó keretében Nagymaroson. Alena Pešková koreográfus, rendező szürreális táncelőadása Federico García Lorca ismert művének feldolgozása. Lorca prózában és versben írt szavai ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által kelnek életre.

A Vérnász története önmagában is olyan erős, hogy bármilyen művészeti forma közvetítésével „higítatlanul” elmesélhető. Egy újabb tragédia, amelyben nincsenek bűnösök. Jegyek az előadásra az ide kattintva még elérhetők.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!