A Mester és Margarita

Az Anna Kareninától a Woyzeckig: ez a Színházi Olimpia a Tiszántúlon

A 10. Színházi Olimpia keretében mintegy hetven helyszínen mutatkoznak be hazai és nemzetközi társulatok: szubjektív ajánlónkban ezúttal a tiszántúli színházak programajánlatából szemlézünk. 

Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat: Woyzeck

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban mutatják be Georg Büchner Woyzeck című darabját június 3-án 19 órakor a szatmárnémeti Északi Színház művészei: ezúttal Albu István rendezésében elevenedik meg az az 1820-as években Lipcsében nagy port kavart bűnügyi eset, amelyben egy fiatalember, Johann Christian Woyzeck, féltékenységi felindulásból brutálisan meggyilkolta barátnőjét.

A germán nyersességen túl, a szöveg rendkívüli költőiségét Albu István rendezésében a német indusztriális metál zene ellenpontozza, vagy éppen erősíti fel, a társulat színészzenekarának áthangszerelésében és előadásában. Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat: Raszputyin

Szőcs Géza Raszputyin című darabját Sardar Tagirovsky rendezésében láthatjuk a Harag György Társulat előadásában a debreceni Csokonai Fórumban május 13-án 18 órakor.

Szőcs Géza drámája egy történelmi látlelet a kollektív európai és globális lelkiismeretünkről: milyen lett volna, ha nem hal meg annyi ember a 20. század során? Milyenek lehettek a nagyszüleink, a dédszüleink barátai és rokonai, akik nem élték túl a nehéz időket?

Az előadás – amelyre jegyek ide kattintva még elérhetők – egyben megemlékezés is a mindenkori ártatlanokért vagy olyanokért, akik nem ragadtak volna fegyvert, ha lett volna választásuk.

Barcelona Flamenco Ballet: Luxurîa 

A 2017-ben létrehozott Barcelona Flamenco Ballet társulata a Luxurîa című, David Gutiérrez által koreografált, számos díjjal kitüntetett előadásával érkezik a Színházi Olimpiára, amelyet Kisvárdai Várszínházban június 23-án 21 órakor, a Gyulai Várszínházban pedig június 24-én 20:30-kor láthat a közönség.

Luxurîában minden van: szexbotránytól a mélységes döbbenetig – az előadás ugyanakkor a hagyományos és modernebb, kortárs flamenco tánc innovatív kombinációját nyújtja, aminek köszönhetően kétségkívül az utóbbi évek egyik leglátványosabb színpadi produkciójának számít.

Teatrul National I. L. Caragiale: Histrionics

A Histrionics az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának darabjából született. Alexandru Dabija rendezésében és Marcel Iuressel a főszerepben az előadás paradox himnusz a színházi művészetnek szentelve, emellett pedig húsbavágó betekintés a néhol pitiánernek ható, tragikomikus életünkbe.

A Histrionics rendkívüli szöveggel bír, tele dühvel, kétségbeeséssel, agresszivitással, kiábrándultsággal, és fekete humorral. A darab a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház színpadán május 20-án 19 órakor látható: jegyek az előadásra ide kattintva még elérhetők.

Fotó: Florin Ghioca

Wanda Siemaszkowa Színház: A Mester és Margarita

A debreceni Csokonai Fórum, Latinovits Zoltán termében láthatjuk május 11-én 18 órakor Mihail Bulgakov A Mester és Margaritáját.

A darab a világirodalom remeke, mese Woland sötét világáról és az olyan alapvető, de folyamatosan ütköző fogalmakról, mint a jó és a rossz, az irgalom és az önzés. Egy fantasztikus lecke a „jó emberekről”, bűneikről és sátáni trükkjeikről – nem csak az 1930-as évek Moszkvájában.

Az előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Teatrul Dramatic I.D. Sîrbu Petroșani: Csoda

Molnár László rendezésében érkezik a Szolnoki Szigligeti Színház színpadára Schwajda György Csoda című darabja június 7-én 19 órakor: a történetben Vencel, a megvakult nyomdai betűszedő különleges helyzetben találja magát. A törvények szerint felülvizsgálatra kell mennie, és mivel senki sem tartható egy évnél tovább betegállományban, keresőképesnek nyilvánítják.

A Csoda rólunk szól. Kisebb-nagyobb fogyatékosságainkról, amelyekkel újra és újra boldogulnunk kell. Szól a bizonyításról, az akaratról, hogy ha el akarunk érni valamit, akkor megtehetjük. Szól a hétköznapi elutasításról, arról, hogyan bánunk azokkal, akik mások, mint mi.

A csoda

Újvidéki Színház: Anna Karenina

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban mutatja be az Újvidéki Színház társulata a számtalan díjjal kitüntetett Anna Karenina című előadását május 23-án 19 órakor.

Tolsztoj örökéltű mesterműve, a nagyrealizmus talán leghíresebb alkotása, Anna Karenina története rövid, ám érzelmileg a forrásig fűtött jelenetekből áll össze előttünk, ám az eredeti regény társadalmi konvenciókat és az orosz polgárságot kritizáló szálai helyett a fatalizmus, a romantikus szál kerül előtérbe.

Jegyek az előadásra ide kattintva érhetők el.

Kolozsvári Állami Magyar Színház – SNT Drama Ljubljana – Konstancai Állami Színház: Prométheusz’22

A Kali Ágnes és Tompa Gábor által rendezett Prométheusz’22 Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója.

Az előadás, amely a Gyulai Várszínházban vendégeskedik,  ironikus és józan megközelítésből próbálja vizsgálni Prométheusz kortárs világunkban oly aktuálisnak ható mítoszát: elmélkedés az értelmiségi helyzetéről a 21. században. Egy szélsőségesen ideologizált és megosztott világban, ahol a párbeszéd már-már lehetetlenné vált, a viták extrém érzelmi megnyilvánulásokká silányulnak, a gyakran szélsőséges politikai eszméket valló kormányok szította gyűlöletbeszéd pedig a mindennapok részévé vált.

Teatro Potlach: Húszezer mérföldnyire a tenger alatt

A Teatro Polanch előadásában Jules Verne híres könyvéből egy elképesztő látványvilágú előadás született, amely azon a felfogáson alapul, hogy a drámaszínházhoz tartozó elbeszélő technikákat digitális szcenográfiai technikákkal ötvözve a regényoldalak látomásszerű hatását alkotják újra.

Húszezer mérföldnyire a tenger alatt című előadás során a színészek szó szerint „elmerülnek” egy varázslatos, már-már álomszerű díszletben, amely digitális vetítésekből és a legmodernebb LED-lámpákból áll. június 27-én 19 órakor a Gyulai Várszínház, Erkel Ferenc Művelődési Központban magukkal viszik a nézőt a mélytengeri világ és a titokzatos Nautilius felfedezésébe Némó kapitány vezetésével.

Híd Kulturális Alapítvány: Szabadságharc

A Szarvasi Vízi Színház színpadán mutatkozik be június 27-én 20:30-kor a Szabadságharc című előadásával a zentai Híd Kulturális Alapítvány.

Kálló Béla és Tóth Péter Lóránt varázslatában a 19. századi magyar mindennapok, a napjaink karakterei és mindennapi csatái emberközelivé, már-már tapinthatóvá válnak.

Regionális ajánlónk első része – a nyugat-magyarországi programokkal – itt érhető el.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!