Mutdance Company: Bemut

Mozgásszínház, kortárstánc és szakrális programok: ilyen volt a Színházi Olimpia Győrben

A 10. Színházi Olimpia keretében országszerte hetven helyszínen láthattunk színvonalas hazai és nemzetközi produkciókat. Idézzük fel, hogy zajlott az egyes vidéki városok színpadain 2023 legnagyobb színházi eseménysorozata! Mutatjuk a győri programokat.

Győr szervezőként és befogadóként is komoly szerepet vállalt az év legnagyobb színházi eseményének lebonyolításában: itt láthattuk Budapest után a legtöbb előadást, valamint öt fesztivált is rendeztek az olimpia ideje alatt.

Patchwork Fesztivál

Egy héten át, április 17. és 23. között a győri gyerekek és szüleik a világ különböző pontjairól érkező, és ennek megfelelően igen sokszínű programból választhattak. A Kolibri Színház szakmai válogatásának és szervezésének köszönhetően nyolc előadás érkezett a városba, volt köztük szlovén és ausztrál, francia és dél-koreai is.

Klasszikus irodalmi alkotások színpadi adaptációi mellett táncszínházi és mozgásszínházi előadásokkal, közösségi élményen alapuló részvételi színházzal, látványszínházi és bábelőadásokkal is találkozhatott a közönség.

A célközönségnek megfelelően elsősorban nonverbális előadások, köztük tánc- és mozgásszínházi produkciók érkeztek a Győri Nemzeti Színházba. Az ismert történetek – Moby Dick, Piroska és a farkas, Pinokkió – újszerű feldolgozásai mellett többek között az esti altatással kapcsolatos nehézségek (Az éjszaka), litván mitológia meséi (Fehér altató), és óriás hangyák (Hangyák) is megjelentek a fesztivál színes programjában.

Moby Dick. Fotó: Christophe Raynaud de Lage

Öt Templom Fesztivál

Az Öt Templom Fesztivál is csatlakozott a 10. Színházi Olimpia programsorozatához tematikus, szakrális színdarabokkal, amiket a templomterekben mutattak be május 11-től.

A fesztivál programjában kezdetektől szerepelnek szakrális színházi produkciók, amelyek templomterekben, kamaraszínházi helyszíneken kerülnek bemutatásra. 2023-ban, a Színházi Olimpiához kapcsolódva, a fesztivál szervezői a háború, a háborúság témaköréből válogattak nemzetközi és hazai produkciókat.

Magyarország mellett, Ázsiától Európáig, családi viszályoktól a nagy világégésekig, a személyes élményektől a nemzedéki traumákig, világnézetek és művészeti megoldások széles spektrumát mutatva meg.

 

Duna Színházi Fesztivál

„Szeretnénk a művészeten keresztüli összetartozást hirdetni, összehívva a legpezsgőbb kulturális élettel rendelkező Duna-menti városokat. A fesztivál, elképzeléseink szerint, egy találkozási pont, egy közös narratíva helyévé válna. A Baden-Baden-i Feketeerdő forrásától, egészen a Fekete-tengerbe való érkezéséig. A Duna tíz országon folyik át, mindegyikük színes nemzeti, figyelemreméltó kulturális és színházi értékekkel van megáldva. Ez egyben természeti és kulturális csoda is, ezen keresztül szeretnénk megmutatni mitől vagyunk mások, mégis egyek” – mondta a fesztivál sajtótájékoztatóján Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója.

A felhívásnak megfelelően számos, kultúrákat összekötő előadás várta mindazokat, akik jegyet váltottak a fesztiválra: június 7. és 11. között rendezték meg hagyományteremtő szándékkal az I. Duna Színházi Fesztivált, ahol vendégül látták a Győrhöz hasonló léptékű városok színházait, Ingolstadttól Ruszéig.

A Romániából, Szlovákiából, Németországból, Szerbiából és Bulgáriából érkező társulatok változatos előadásokat hoztak a fesztiválra. Az előadásokon kívül szakmai beszélgetésekkel is várták a közönséget.

A Szlovák Nemzeti Táncegyüttes Passió című előadása

Bábművészeti Világtalálkozó – győri programok

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés állt: a bábszínházak földrajzi elhelyezkedésük szerint triolákba csoportosulva vettek részt a rendezvénysorozat megvalósításában. A Vaskakas Bábszínház a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal és a zalaegerszegi Griff Bábszínházzal alkotott hármas egységet.

Április 19-én a Vaskakas Bábszínházban a Határtalanul magyar című program részeként a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bábszakos hallgatóinak Weöres Sándor Bennem a létra című kamaraelőadását tekinthették meg az érdeklődők.

Május 3-án a csehországi Drak Színház Georges Méliès utolsó trükkje című grandiózus előadását láthatta a közönség. A színpadra vitt káprázatot Georges Méliès bűvész, filmrendező (1861-1938) igencsak figyelemreméltó élete és munkássága inspirálta. A nézőket bevezeti a varázslók, és a szemfényvesztő trükkök örökké vonzó világába.

Június 17-én a Csepűrágók Világfesztiválja elnevezésű ingyenes programon kiváló nemzetközi és magyar utcaszínházi, gólyalábas, és bábszínházi produkciók váltották a Bisinger sétányon.

Georges Melies utolsó trükkje

XVIII. Magyar Táncfesztivál

A XVIII. Magyar Táncfesztivál két előadása is a Színházi Olimpiához kötődött: a közönség egy szlovák és egy dél-koreai táncprodukciót láthatott júniusban.

Június 12-én  a Szlovák Nemzeti Balett négy produkcióból álló előadását, a LIANG/TIMUĽAK/NOVITZKY/DAVIDSON című kortárs balettet tekinthette meg a nagyérdemű. Az estet úgy állították össze, hogy minél átfogóbb képet mutathassanak az együttesről, és valóban, a három részre tagolódó műsorból kirajzolódott egy kaleidoszkópszerű kép egy több műfajban otthonos, és mindegyiket magas szinten művelő társulatról. Az előadásról Turbuly Lilla kritikája ide kattintva olvasható.

Június 15-én Dél-Koreából érkezett a győri színpadra a csak nőkből álló táncegyüttes, a Mutdance Company Bemut című koreográfiájával, amelyről Kutszegi Csaba írt kritikát.

Mutdance Company: Bemut

 

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!