Fotó: Tereza Hrudbá

Utcaszínházzal és táncfesztivállal is vár Közép-Magyarországon a Színházi Olimpia

A 10. Színházi Olimpia programjában országszerte mintegy 70 helyszínen mutatkoznak be hazai és külföldi társulatok: mutatjuk, miről nem érdemes lemaradni Dunaújvárosban, Esztergomban, vagy éppen Nagymaroson a következő hetekben!

Dunaújváros, Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza: Három nővér

Három nővért, Csehov utolsó előtti színművét a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában láthatjuk június 16-án 19 órakor Dunaújvárosban.

Vajon az idő megy el mellettünk, vagy mi rohanunk el az idő mellett? A múlt, a jelen és a jövő hálójában vergődünk. Mi vezet ahhoz, hogy az idő csapdájába kerülünk? Az előadás az egyedüllétről, a megszenvedett magányról, az idő múlásának könyörtelenségéről beszél, de egy eleven, sok humorral és zenével átitatott világban – amelyből lüktet az élet lehetősége.

A Sebestyén Aba által rendezett előadásra jegyek ide kattintva érhetők el.

Halász Gedeon Eseményközpont, Kápolnásnyék: Body Notes

A Body Notes a kortárs tánc, a pantomim és a színház, a butoh, a pofon- és a bohóckomédia sosem látott kombinációja. Vizualitásában és hangzásában igazi csemege a lélek számára, amelyet igazi nemzetközi tehetségek csoportja szolgál fel.

A finn MimoArt Company díjnyertes előadását a FrenÁk Társulat meghívására a Café de la Danse Fesztivál keretében élvezhetjük június 18-án 20:30-tól Kápolnásnyéken.

Body Notes @ Kai Kuusisto

Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom: Az örökség

Schwechtje Mihály filmrendező színpadi műve, Az örökség 2020-ban a Legjobb magyar dráma díját nyerte el.

A darab megtörtént esetet dolgoz fel. A történet főszereplője, Szabó András gyerekorvos, anyja halála miatt érkezik vissza Németországból szülőfalujába, hogy rendezze az családi hagyatékkal kapcsolatos intéznivalókat, többek közt az anyja által ráhagyott gyerekorvosi praxist. Bár Andrásnak esze ágában sincs maradni, vagy beleavatkozni a falu életébe, elkerülhetetlen lesz a szembesülés az ott folyó eseményekkel.

A Komáromi Jókai Színház társulatának előadását – amelyet Rédli Károly rendezett – az Esztergomi Várszínház meghívására június 30-án 20 órai kezdettel láthatjuk. Jegyek az előadásra ide kattintva elérhetők.

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros: Vérnász

Június 23-án az Olomouci Morva Színház Vérnász című produkcióját láthatjuk a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó keretében Nagymaroson. Alena Pešková koreográfus, rendező szürreális táncelőadása Federico García Lorca ismert művének feldolgozása. Lorca prózában és versben írt szavai ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által kelnek életre.

A Vérnász története önmagában is olyan erős, hogy bármilyen művészeti forma közvetítésével „higítatlanul” elmesélhető. Egy újabb tragédia, amelyben nincsenek bűnösök. Jegyek az előadásra az ide kattintva még elérhetők.

Halász Gedeon Eseményközpont, Kápolnásnyék: Let me be Christina in Beirut for a day

A Let me be Christina in Beirut for a day című kortárs táncelőadásban úgy tűnik, semmi sem köti össze ezt a két személyt a színpadon, mint az önkifejezés bonyolult ösztöne. Nagyon különböző utakon keresztül, mindketten nagyobb szabadságra és személyes megvilágosodásra vágynak.

Bármennyire is ellentmondásos és sokszínű, a két táncos –Theo Pendle és Simea Cavelti – meglehetősen titokzatos kapcsolattal kapcsolódik egymáshoz.

A francia Compagnie Soli előadását a FrenÁk Társulat meghívására a Café de la Danse Fesztivál keretében élvezhetjük június 17-én 18 órakor Kápolnásnyéken.

Let me be Christina

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros: Younák

A színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként Szlovákia első kortárs cirkuszi produkciója, a Younák is látható lesz Nagymaroson. Akrobatika, tánc, élő zene és a betyárok legendája, amelyet egy valós történelmi személy, Juraj Jánošík alakja ihletett. A hírhedt bandita a nemzet szabadságharcának szimbólumává vált.

Hogy tolvaj volt-e vagy hős? A Younák Cirkusz előadásából talán választ kap a közönség június 24-én, az esti nagykoncert után. A szlovák, cseh, osztrák és spanyol artistákból és előadókból verbuvált nemzetközi csapatot egy spanyol-argentin rendező, Adrián Schvarzstein vezeti.

Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom: Médeia

Német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással láthatjuk a Theater im Gärtnerviertel társulatának Médeia című előadását Esztergomban június 25-én 20 órától.

Simon Stone adaptációja a jelenbe helyezi Médeiát, és az ókori tragédiát egybefonja egy valós történettel: a kilencvenes években egy amerikai orvosnő, Debora Green válása után felgyújtotta a családi házát és eközben megölte háromból kettő gyermekét.

A világ Anna ellen vagy Anna a világ ellen? Vagy mindenki együtt a gyerekek ellen? Megtudhatjuk a Nina Lorenz által rendezett előadásból, amelyre jegyek ide kattintva még elérhetők.

Fotó: Werner Lorenz

Halász Gedeon Eseményközpont, Kápolnásnyék: StandStill

A StandStill kortárs táncelőadás az én pszichológiai és metafizikai kérdésein alapul. Anibal dos Santos és Francesco Fernandez Marsal duettjének célja, hogy feltárja az ego hangját a fejünkben, olykor magasabb hatalomként játszva, mindenkor önbíráskodásra késztet, önmeghatározásokhoz és korlátokhoz vezet.

A produkciót a FrenÁk Társulat meghívására a Café de la Danse Fesztivál keretében láthatjuk június 17-én 18:30-kor.

StandStill

VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros: Az idő illata

Jerzy Zoń és a KTO Színház látványos utcaszínházi produkciója, Az idő illata egy reményekkel és félelmekkel teli gyermekkor elvarázsolt világába repíti a nézőt, amelyet a rendező saját élete, valamint Gabriel García Márquez, Hugo Claus és Emil Zegadłowicz munkái ihlettek.

Az előadás már több mint 15 ország 60 fesztiválján mutatkozott be: többek között Brazília, Mexikó, Dél-Korea, Irán, Németország, Olaszország, Hollandia, Franciaország és Spanyolország után június 22-én Az idő illata Magyarországon, a VéNégy Fesztivál közönségét is elvarázsolja. Jegyek ide kattintva elérhetők!

Fotó: Arkadiusz Szadkowski

Dobó Katalin Gimnázium, Esztergom: A helység kalapácsa

Szintén az Esztergomi Várszínház meghívására érkezik a Színházi Olimpiára a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház: A helység kalapácsa című előadásuk több, mint szimpla történetmesélés.

Most is – mint mindig – a színház nyelvén fejezik ki mindazt, amit az életről, a világról gondolnak, azaz hogy „színházat csinálni” akkor is, most is „a legjobb dolog-log-log-log!”

A darabot – amelyet június 18-án 20 órától láthat a közönség – Vidnyánszky Attila rendezte: jegyek ide kattintva még elérhetők!

Fotó: Eöri Szabó Zsolt

+1: VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, Nagymaros: Milada Horáková

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó zárónapján, június 25-én a Kassai Állami Színház unikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében.

A több műfajt ötvöző történelmi időutazás középpontjában a ma nemzeti hősként tisztelt Milada Horáková története áll, akit igazságtalanul elítéltek és kivégeztek az 50-es évek kommunista Csehszlovákiájának egyik legnagyobb koncepciós perében.

Az alkotók Jana Kánskának, Milada Horáková lányának ajánlották az előadást, aki csak negyven év után kapta meg édesanyja búcsúlevelét. A megrendítő előadásra jegyek már elérhetők ide kattintva.

További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!