Moby Dick. Fotó: Christophe Raynaud de Lage

A svéd bábszínháztól a litván operettig – Ezek az észak-európai társulatok jönnek a Színházi Olimpiára

Svéd és dán bábszínház, litván operett és görög tragédia kortárs feldolgozásban Németországból: a 10. Színházi Olimpia változatos produkciói közül az alábbi válogatásban Észak-Európából érkező társulatok előadásai között kalandozunk. 

Észtország

Vaba Lava Színház: Két garázs 

A tallini Vaba Lava Színház előadása, a Két garázs egy őszinte és humoros történet arról, hogy milyen férfinak lenni. Két észt és két lett férfi posztszovjet garázsukból osztja meg velünk legmélyebb gondolatait, életfilozófiáját, történeteit a boldogság kereséséről. Az előadás során sok fontos kérdésre választ kaphatunk:

Hogyan készítsünk valami hasznosat üres műanyag palackokból? Hogyan szokjunk le a dohányzásról? Ki gondolkodik gyorsabban – egy észt vagy egy lett? Hogyan nyerjük el egy nő szívét, ha csak egy darab papír van nálunk? Elmārs Seņkovs lett rendező egy különös garázstérre összpontosít, amely menedéket jelentett mind a homo sovieticusnak, mind a demokratikus köztársaság új polgárának.

Az előadást a Budaörsi Latinovits Színházban majus 11-én láthatjuk, amelyre jegyek már elérhetők ide kattintva.

Litvánia

A legkisebbeknek ajánljuk a következő társulatok produkcióit: többek között a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház meghívására a SENSES Nemzetközi Fesztivál és a Patchwork Fesztivál keretében vesznek részt litván előadók is a Színházi Olimpián.

Klaipėdos Lėlių Teatras –Lutkovno Gledališče Ljubljana: Alagút

Az Alagút című előadás a fény és a sötétség animációjára épül: a művészek animálják és meghatározzák a fény és a sötétség különböző formáit, felfedve mozgását és karakterét, míg végül az érzékelhető jelenséget médiummá alakítják át. A gyerekközönség az asszociatív játszótérben szabadjára engedheti a fantáziáját, és csiszolhatja kreativitását. A felnőttek pedig érzékenyen reflektálnak ennek a mindenütt jelenlévő, megfoghatatlan anyagnak a különböző megjelenési formáira, dimenzióira, amelyeket szinte lehetetlen egy pillantásra megragadni.

A litván-szlovén koprodukcióban megvalósuló előadást április 19-én láthatjuk a Győri Nemzeti Színház színpadán, amelyre jegyek még elérhetők ide kattintva.

Fotó: Kristijonas Lucinskas

Šeiko Šokio Teatras: Fehér altató

A Fehér altató minimál látványilágú, ugyanakkor esztétikailag nagyon vonzó táncelőadás a litván mitológiában gyökerező mesékkel bűvöli el a gyerek nézőket, miközben a minket körülvevő világra is reflektál. Hogy magyarázzuk el egy gyereknek, hogy miközben hosszú órákat töltünk a munkahelyünkön, vagy akár még külföldre is utazunk, ők mindig velünk maradnak a gondolatainkban, mindig szeretjük őket, és gondoskodunk róluk? A már számos fesztiválon bemutatkozott előadásból erre is választ kaphatunk.

Az előadást két alkalommal, április 17-én és 18-án is láthatjuk a Győri Nemzeti Színházban. Jegyek még elérhetők ide kattintva.

Fotó: Mindaugas Riauka

Kaunasi Állami Musical Színház: Silva (Die Csardasfürstin)

Igazi különleges produkció érkezik a litván társulat előadásában. A Csárdáskirálynő közismert operett Litvániában is, amelyet többször is színpadra állítottak a Kaunasi Állami Musical Színházban. A közönség már tudja, miről szól és hogy mire számítson. A darabot ezúttal Rūta Bunikytė, a litván színházi élet egyik leghíresebb és legtermékenyebb fiatal alkotója állította színpadra, akinek elődleges célja az volt, hogy az ismert történetet a megszokottól eltérően dolgozzák fel, váratlan percekkel megajándékozva ezzel a nézőket.

Silva (Die Csardasfürstin). Fotó: Martynas Aleksa

Dánia

Theatre Madam Bach: Itt vagy

A Madam Bach társulat 1997-ben alakult, és 0–6 éves gyereknek szóló vízuális előadásaikkal szerte a világban turnéznak. Színházi produkcióik az érzékekhez szólnak gazdag látványvilág, elragadó muzikalitás és költői szóhasználat jellemzi őket – olyan megfogalmazásban, hogy a gyermek könnyen otthon érezze magát. Madam Bach Itt vagy című előadását a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház színpadán június 10-én két időpontban is megtekinthetjük.

Itt vagy – Pernille Bach, Christian Schrøder

Svédország

Dalija Acin Thelander: Káprázatos labirintus

Svédországból érkezik júniusban az E10 Művelődési Ház színpadára Dalija Acin Thalander vizuális elemekkel tarkított táncjátéka, a Káprázatos labirintus. A produkció installáció alapú, elnyújtott időtartamú előadás, amely elsősorban a legfiatalabb közönség számára készült, akik különbözőképpen kapcsolódnak a világhoz.

A célcsoport 6 hónapos és 3 év közötti neurodiverzitással rendelkező gyermekek, valamint a neurotipikus gyermekek 16 hónapos korig. A közönség akkor jöhet-mehet, kiléphet és visszaléphet a műsor alatt, és akkor távozhat, amikor kedve tartja.

Fotó: Fernando Molin

Németország

Theater im Gärtnerviertel: Médeia

Német nyelven, magyar szinkrontolmácsolással láthatjuk a Theater im Gärtnerviertel társulatának Médeia című előadását az Esztergomi Várszínházban június 25-én.

Simon Stone adaptációja a jelenbe helyezi Médeiát, és az ókori tragédiát egybefonja egy valós történettel: a kilencvenes években egy amerikai orvosnő, Debora Green válása után felgyújtotta a családi házát és eközben megölte háromból kettő gyermekét.

Fotó: Werner Lorenz

Kinder- und Jugendtheater Dortmund: A jövő

Vessünk egy pillantást a jövőbe! De egy olyan jövő előtt állunk, amely kaotikusnak, sötétnek, elsöprőnek és nyugtalanítónak tűnik. A koronavírus miatt még inkább terjeszkedünk a digitális világokba, ahol nem találunk struktúrákat és kapcsolódási lehetőségeket, de ahol eltévedhetünk és elidegenedhetünk. Mihez kapcsolódunk? Milyen érzés a valóságunk? Elvesztünk a világ számára? Elveszett számunkra a világ? Az irodalom új temploma az internet archívuma. A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház által rendezett PlayOn Fesztivál keretében május 17-én láthatjuk A jövő című előadást.

Thomas Ehrlichmann – Ann-Kathrin Hinz – Rainer Kleinespel

Norvégia

Plexus Polaire: Moby Dick

Yngvild Aspeli, izlandi származású rendező a Plexus Polaire francia-norvég társulat művészeti vezetője előadásai során a legelemibb érzéseinket hozza felszínre. Olyan vizuális univerzumot alakít ki, amely életre kelti a legmélyebbre temetett érzéseket: az előadásainak középpontjában ember léptékű bábok állnak. A társulat a Patchwork Fesztiválkeretében mutatkozik be Győrben.

Egy bálnavadász expedíció történetét meséli el a Moby Dick, mely egyben a csökönyös elhivatottság és az élet megmagyarázhatatlan rejtélyeinek vizsgálatát is kutatja. A tengeri utazás szimpla története még egy másik dimenziót is vetít elénk Melville magával ragadó és ellenállhatatlan elbeszélésének megelevenítésekor. Szédítő merülésre viszi a nézőt, az emberi lélek mélységeibe. Hét színész, ötven báb, videóvetítés, és Moby Dick, a világirodalom óriás tengeri szörnyetege. Az előadásra jegyek már elérhetők ide kattintva.

Moby Dick. Fotó: Christophe Raynaud de Lage
További cikkek
Pajtaszinhazi_eoriszabo-1010275
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére a Nemzeti Színház ebben az évben is szélesre tárja kapuit az ország felnőtt színjátszó csoportjai előtt, bemutatkozási lehetőséget adva a legjobbaknak január 27-én és 28-án.
net_Sopron_SZFE_NSZ_szerzodes_eorifoto-4763
A Nemzeti Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem a mai naptól erősítik stratégiai partnerségüket, kibővítve azt a Soproni Egyetem számára is.
HTe_Tragédia_foto-KataiJoco_DSC00075
Folytatódik olimpiazáró videósorozatunk, amelynek harmadik részében a táncszínházi műfaj képviselőit mutatjuk be röviden. Nézzék meg összefoglalónkat a táncművészetek olimpiai seregszemléjéről!